2013-02-16

UDDEVALLA - VÄNERSBORG OCH ÅTER. En hörselskadads dilemma.Insänt av Brita Josefsson:

"Audionommottagningen  på Uddevalla lasarett har under hösten 2012 flyttats till Vänersborg. Protester från Hörselskadades förening i Uddevalla har inte hjälpt. Det skulle vara en serviceåtgärd hette det. Allt skulle samlas på ett ställe, säkert bra för de anställda, men inte  för de många hörselskadade i Uddevalla och andra platser.  Ett besök kunde bli så här:

Jag försåg mig med  turlista  från Västtrafik, som jag skrivit ut från datorn. Det fanns olika alternativ. Jag skulle infinna mig i god tid före kl 10.  Det går en buss 8.35 - till Trollhättan. Där skall jag byta till buss som går till Vänersborg, Avg.plats L. Frågar chauffören på första bussen var den hållplatsen är. Det visste han inte.

Jag gick fram mot stationsbyggnaden, jag förstod att det var lokaltrafik som gällde, Hpl A och B och ett par till såg jag.  Frågade en taxichaufför om han visste, nej, men fråga där sa han och pekade på en minibuss intill som sålde biljetter. “Nej, vi är nya här så det vet vi inte”.

Gick en sväng och kollade utan resultat och gick tillbaka till minibussen. En av flickorna där såg att bussar kommit in på A och B och kilade iväg för att fråga. Jo, neråt  åt höger över en gata står en buss, Det var nr 65 till Vänersborg hpl L, men det såg jag inte förrän jag kom ner till bussen. Sedan var det enkelt att kliva av vid Vänerskolan mitt emot lasarettet i Vänersborg. Jag visste var mottagningen var. Besöket utföll till stor belåtenhet, med en underbar audionom.

Jag ville  hälsa på en bekant före hemfärden, ringde och kollade om det passade med besök, jodå. Tog en promenad till Mariero och efter ett par timmar dags för återfärd. Enkelt sa värdinnan, det finns busshållplats runt hörnet och Du  kan åka direkt till Trollhättan. Tänkte ut åt vilket håll bussen skulle gå, men nej den skulle åt  motsatt håll. Gick av och bytte sida.

Bussen kom, den skulle in till stan först bl. centralstationen. På turlistan står att det går ett tåg 13.11 och nu var kl 13. Bra, vad skall jag till Trollhättan att göra. Detta går ju på en halvtimma. Klev av bussen och gick mot spåren. Ett tåg inkommet, men åt fel håll.

I min värld är Vänersborg hållplats för resa till Herrljunga, där jag varit för någon månad sedan. Frågade ett par män, de verkade höra till SJ, var kommer uddevallatåget in. De såg på min turlista och ruskade på huvudet. Nej det förstår vi inte, men tågvärden vet nog.

Tågvärden, som var en dam, kom, tittade på min turlista, slog på sin mobil, ruskade på huvudet, nej jag förstår inte. “OK jag går in på stationen och frågar, där finns en resebyrå”. Mannen där tittade på min lista, knappade på sin dator och sa: “Din dator har inte fått med allt, det står en liten 8 där“, den hade jag inte observerat.. “och den är början på 860, buss som går från Trollhättan till Smögen”.

Välkänd buss för mig, Jag skulle åkt med det tåget som stod inne, det skulle till Göteborg via Öxnered och Trollhättan, men nu var det  kört så att säga. Det går bussar till Trollhättan så jag fick gå tillbaka till gällande hållplats och invänta ankomst.

Det kom en buss, den förde mig till NÄL. Där fick jag leta reda på en annan buss som gick till Uddevalla lasarett och sedan fick jag ta mig hem därifrån. Jag är 86 år,  och kan fortfarande gå, men det är många av oss äldre som har problem med det. Alla kan ju inte hålla på att ändra besökstiden för att den skall stämma med turlistorna, så inte har det blivit enklare för oss som inte längre kör bil, en tripp på ca 30 min. Men vad är det som säger att allt skall vara enkelt?  //

4 kommentarer:

 1. Hej Britta!
  Om Du tar kontakt med Uddevalla avd för HRF, kan Du få ett perfekt "reseschema" mellan Uddevalla och Hörsel och Dövverksamheten i Vänersborg. Det är till god hjälp
  Hälsningar Maj-Britt Jonasson

  SvaraRadera
 2. Tragiskt. Dagens bussförare vet ingenting om man frågar.

  SvaraRadera
 3. Skönt så länge man slipper anlita kollektivtrafik helt klart!

  SvaraRadera
 4. För oss som är lite yngre är det härligt med appar i telefonen, så slipper man detta.

  SvaraRadera