2013-02-19

Varg i Uddevalla

Insänt av Magnus Andersson:

"Hej Gunnar.
I natt när jag var ute och saltade stadens gator fick jag se en varg i backen mellan Blåkulla och Kurveröds leden. Spåren är säkert kvar för det var blött när han sprang där.

Magnus"  //

10 kommentarer:

 1. Grattis Magnus till ett mycket spännande möte!
  Förstår verkligen du hajade till när vargen kom promenerandes. Hade du inte haft en synobs utan någon bara hade visat mig denna bilden så hade jag gissat på lodjur. Jag hade varit ganska så säker på ett lodjurs vänsterframtass hade gjort stämpeln. Alltid lite lurigt med bilder på spår för en stämpel är ju tagen lite ur sitt sammanhang. Grattis än en gång till detta udda möte på en mycket udda plats.
  Mvh
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. För lite upplysning så är telefonen 12 cm lång. Annars så var det en jätteupplevelse att se vargen. //Magnus

  SvaraRadera
 3. Jätteroligt för dig!! I juni 2012 under en träningstur på cykel i Hova-backen mot Sund stod en varg mitt på vägen! Stannade 40 meter från den, vi tittade på varandra, den vände bredsidan mot mig och gled ner i den skyddande åkern och fortsatte sin färd. Följde den med blicken några hundra meter innan jag fortsatte kustvägen till Ljungskile. Magiskt!
  DEn finaste naturupplevelse jag varit med om!

  Rapportera rovdjursobservationer här:http://www.rovobs.se/valj_lan.asp

  SvaraRadera
 4. Hej igen Magnus!
  Efter som du hade synobs också så funderade jag inte på att det skulle vara ett lodjur i detta fallet (såklart). Självklart så har ingen katt så stora spår, när din telefon mäter 12cm. Hade någon visat mig bilden utan man vet hur stor telefonen är så hade jag gissat på lodjur. Det som jag då hade funderat på var att spåret känns asymmetriskt (alla tår olika långa) vilket är ganska så karaktersikt för ett lodjur. Det är så fascinerande med dessa vackra djur och oerhört intressant med spår.
  Grattis än en gång till ett magiskt möte Magnus!

  Mvh
  /Ingemar

  Ps, Grattis till M Helsing för ditt möte, visst är vår natur helt fantastisk.

  SvaraRadera
 5. En varg stryker omkring på Kurveröd i sök efter föda alls inte långt från en förskola och en grundskola.
  Att barn och föräldrar i området är oroliga dessa dagar är fullt naturligt. Varg dödar människor jfr händelsen i Kolmårdens djurpark.
  Än så länge finns gott on rådjur och älg på Herrestadfjället, men hur länge?
  mvh
  G H

  SvaraRadera
  Svar
  1. G H måtte vara en av de mörkermän som hatar rovdjur. Vad är det för trams att jämföra olyckan på Kolmårdens djurpark med en varg som lever fritt i naturen?

   Radera
  2. Jag är nog mer rädd för GH än för vargen...

   Radera
 6. Hej Magnus!
  Smart att du sände bilden till denna eminenta blogg. Jag rapporterade observationen till rovobs.se och kom i kontakt med viltspårare som du kanske sett i tidningen. Tur att du kom för jag var ju inne på att det var en hund... ;) Och jag som är så mörkrädd hade nog inte vågat gå ut själv för att titta på spåren.
  /Åsa

  SvaraRadera
 7. Jo jag är nog lite rädd för varg har det alldeles intill knuten i min stuga i Dalsland och ja visst är jag också lite skraj...men upplysningsvis tror jag aldrig en varg dödat en människa. Ja undantaget då kolmården men där lever inte vargen i naturen.

  SvaraRadera
 8. Hej Åsa. Jag är en flitig läsare av denna blogg, men jag tänkte inte alls på att skicka bilden hit utan en arbetskompis att göra det. För på natten skicka jag in bilden till Bohusläningen men där var det inte något större intresse. För mycket varg tips kanske?

  SvaraRadera