2012-07-19

Storbranden i gamla tändsticksfabriken 1983

(Foto Lars-Erik Hammar)

Fredagen den 9 december 1983 brann den gamla tändsticksfabriken i kvarteret Herrnhut. Själv befann jag mig på min arbetsplats på I 17 och skulle ta emot Idrottsplutonen för permissionsuppställning i kasern Tornet. När jag kom ut i korridoren fanns inte en beväring i sikte. Efter en stund upptäckte jag att allihop hängde i logementsfönstren och tittade neråt staden.

Stor svart rök vällde upp och ganska snart fick vi klart för oss att det var Grundéns regnkläder som brann i den gamla tändsticksfabriken. De allra flesta idrottsmännen på Idrottsplutonen hade lång väg hem så snart släppte jag iväg dem på permission. Stora delar av centrum var avstängd och det rådde en kuslig stämning allteftersom branden tog sig och dagsljuset övergick i vintermörker.

Bilderna är tagna av Lars-Erik Hammar på Bohusläns museum. Museipersonalen höll just på att flytta in i den nya museibyggnaden i hamnen varifrån bilderna är tagna. Annan personal var kvar i de gamla lokalerna på Kungsgatan och undrade om museet där skulle klara sig från den våldsamma branden i grannfastigheten. På bilden ovan ser vi att två av de nuvarande fem flaggstängerna vid museet står på plats och en hel del byggbråte syns runtomkring dem.  //

5 kommentarer:

 1. Totalt glömt bort detta!! tur att någon friskar upp minnet.

  SvaraRadera
 2. Bilderna är väl kopior ? Den nedre lite mörklagd bara. Bilarna, bussarna, fönsterbelysning, röken mm.

  Messerschmidt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars Pettersson2012-07-22 17:40

   Lars Pettersson,har mycket starkt minne av denna händelse!Rör & Värme AB hade lager i g-a tändsticksfabriken samt butik i hörnet sillgatan kilbäcksgatan.

   Radera
 3. Berätta mer om idrottsplutonen!

  SvaraRadera
 4. Min mamma har säkert en hel rulle med kort på detta....

  SvaraRadera