2012-07-04

Nils Gunnar Jansson - den bokälskande skrotsamlaren

Foto Lasse Broberg.

Många minns förstås den bokälskande skrotsamlaren Nils Gunnar Jansson. Nils Gunnar föddes i Uddevalla den 15 juli 1913 och avled den 30 april 2006. Han skulle således ha fyllt 93 år några månader senare. Han var aktiv in i det sista. Det sades om honom att han var den förste skrothandalren i Sverige som tagit studentexamen.

Jag lärde känna Nils Gunnar då jag jobbade på Bohusläns museum. Rätt var det var så stod han i receptionen och frågade efter mig och jag gick ner för att höra vad han ville. Ofta hade han ett nyförvärv i form av någon gammal bok som han ville visa mig. Och han var verkligen en kännare av böcker.

Att hans hem på Jacob Trahnsgatan var så full av böcker som ryktet förmälte framgår tydligt av dessa bilder som grannen Lasse Broberg har tagit.
Det fanns inte många lediga ytor i lägenheten, böcker överallt.
Köket var inget undantag. Ett litet hörn av köksbordet var reserverat för Nils Gunnars matrast.
Ett par ton böcker var det säkert i lägenheten och jag har hört att en och annan granne skall ha varit oroliga att golvet inte skulle klara tyngden.

Nils Gunnar var god vän med boktryckaren Einar Barnevik och kanske var det genom honom hans intresse för böcker hade väckts? Han var även god vän med Percy Barnevik, Einars son. Och intresset för böcker hade även de två gemensamt. Slutligen köpte Percy Barnevik Nils Gunnars boksamling och Nils Gunnar sa till mig att det skulle bli skönt att ägna sig åt något annat. Det dröjde dock inte så länge förrän han var igång med att samla nya böcker.

Vid sidan av boksamlandet var han en ivrig Rotarymedlem. Han var den i Uddevalla Rotaryklubb som kunde stoltsera med en nästan 100%-ig närvaro under många år.  //

3 kommentarer:

 1. Roligt att se bilderna. Faktum är att jag själv, i min ungdom, gjorde en kort dokumentärfilm om "Skrot-Jansson". Jag vet att Uddevalla TV har kvar filmen någonstans i sina arkiv. Han var sannerligen ett original! För övrigt var han en av de sista som talade en genuin Uddevalla dialekt; av den gamla sorten. Det var en glädje att få möta honom och göra den intervjuven.

  SvaraRadera
 2. Ja, verkligen roligt att få se bilder från ett hem som man hört talas om genom åren.
  Hälsningar Marie

  SvaraRadera
 3. Jag har den filmen inspelad på VHS, har länge tänkt föra över den på DVD, får se när jag hinner! Jag har en dubbelvideo, som det går att föra över gamla VHS till DVD så det kostar mig inget!

  SvaraRadera