2012-07-09

Slottet på Gustafsberg snart färdigrestaurerat

Restaureringen av Hotell Slottet på Gustafsberg har pågått sedan i vintras men går nu mot sin fullbordan. Det skulle redan ha varit klart, men så beslutade vi att lägga på nytt enkupigt tak likt det gamla.

Vi har inte kunnat hyra ut övervåningen på Slottet på några år beroende på Räddningstjänstens krav på utrymning. Samtidigt är Slottet ett av 26 byggnadsminnesmärkta hus som Gustafsbergsstiftelsen äger på Gustafsberg (det finns också två privatägda sådana).

Tack vare att vi upptäckte att det en gång funnits en balkong över entrédörren fick vi tillstånd att bygga en ny sådan i passande stil. Kompromissen vi har fått göra är att vi har monterat en ståltrappa i spiral från balkongens vänstra sida och ner till marken för att möjliggöra att man skall kunna gå ner vid brand. Länsstyrelsen och Bohusläns museum har varit kreativa i processen precis som vi restaureringen av Snäckan förra året.

Samtliga fönster och fönsterglas har demonterats och restaurerats. Murket trä i fönstrebågarna har bytts ut. Murket trä överhuvudtaget på byggnaden har bytts ut mot nytt. Att huset är nymålat är självklart. Samtliga åtta hotellrum har tapetserats med tidsenliga tapeter. Utom förstås de tre befintliga rummen med kinesiska handmålade rispapperstapeter. De är heller inte hotellrum utan används bara vid visningar.

Rummen har fått en del ny utrustning som handfatt, element och garderober. Toaletter och duschar har fräschats upp med nya våtrumsmattor mm.

Under arbetet upptäcktes att en av långväggarna hade kalvat ut och har måst säkras upp med järnband.

NCC som så fins restaurerade Snäckan fick också förtroendet att restaurera Slottet.

Snart kan vi börja att hyra ut rummen och under Gustafsbergsdagarna den 21-22 juli kan vi visa upp den "nya" byggnaden från 1830.  //

2 kommentarer:

  1. Kan du inte visa lite bilder, hur det ser ut där inne??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så småningom kommer det. Först slutbesiktning och återmöblering.

      Radera