Och så sprang vi på Sven Hergens i Ljungskileortens Hembygdsförening. Han hade mycket att berätta om kyrkan och kyrkogården.
Här ligger till exempel Robert Macfie som grundade Lyckorna 1878. Hans profil finns på kopparplåten på gravstenen. Och kopparen har också gjort att gravstenen hålls ren rakt under kopparplåten. Det hade jag ingen aning om.
På kyrkogården ligger sju generationer Stjernman i rakt nedstigande led. De var alla soldater vid Bohusläns regemente i 138 år mellan 1706 och 1844. Helt unikt och så har de också fått en plats i Bohusläns regementes historia (del II, sid 329).
Det finns många fina detaljer att studera på den gamla kyrkan.
I den mån det fanns fönster i de gamla kyrkorna så såg de ut så här.
Landsfiskalen har fått en lite finare sten än de flesta.
Både vid Ljungs gamla och nya (från 1905) finns det sådana här trappor för självspillingar, dvs de som tagit livet av sig. Kistan med den döde fick inte bäras in genom porten till kyrkogården utan skulle bäras över kyrkogårdsmuren. //
Hej
SvaraRaderaLandsfiskal Nygren var en förgrundsgestalt i Ljungskilebygden som borde uppmärksammas av exempelvis Ljungskileortens hembygdsförening. Han är bla indirekt ansvarig för att Folkhögskolan kom till. Han köpte nämligen officersmässen på Backamo för att ha som bostad men fann ingen tomt i Ljungskile som var tillräckligt stor. Så han sålde mässen 1916 obesett till en pastor Svensson som hade för avsikt att öppna ett pojkhem i Restenäs. Mässen flyttades dit men pastorns ekonomi var dålig så han hyrde ut delar av byggnaden till B-M Hellerstedt som avsåg starta en folkhögskola - vilket också skedde.
Nygren byggde sedan stora huset ovan jvg-tunneln (Himalia - osäker på stavningen). Han avled hastigt i blödande magsår efter en bättre kräftskiva.
MVH
Per Norberg
Dit ska jag ta mej nästa gång jag besöker min dotter i Ljungskile. Lite kul läsning
SvaraRadera