Kolerakyrkogården, eller Kapelle kyrkogård, håller på att växa igen. Anledning är enligt vad Uddevallabloggen erfar, att Uddevalla kyrkogårdsförvaltning som skött den under alla år, upptäckt att det är kommunal mark och därför struntar i den nu. Man menar att det är Gatu- och Parkavdelningens sak att klippa gräset och sköta kyrkogården. Men där verkar man kallsinnig. Det måste nog till ett politiskt beslut för att något skall hända.
Så här fin såg kyrkogården ut tidigare.
Kyrkogårdens tillkomst är inte helt fastställd. Redan 1719 omtalas en kyrkogård på Kapelle (som egentligen skulle heta Kapell-liden). Den kyrkogården låg sannolikt längre ned i Kapellebacken.
Mycket talar för att Kolerakyrkogården på sin nuvarande plats anlades av Fattigförsörjningsinrättningen i samband med att fattighuset på Kapelle byggdes 1768. Fattighuset har senare övergått till att vara epidemisjukhus, Kapelle vårdhem mm.
Kyrkogården förvaltades länge av Fattigförsörjningsdirektionen. Först så sent som 1880 uttalade sig kyrkorådet för att "begrafningsplatsen för fattiga och främlingar på Kapellbacken" borde komma under samma förvaltning som Norra kyrkogården. Det dröjde emellertid till 1905 innan samtliga kyrkogårdar helt hade överlämnats till kyrkan.
1915 förklarade Hälsovårdsnämnden som svar på en förfrågan, att Kapelle kyrkogård inte vidare fick användas. Skälet var hänsyn till den bostadsbebyggelse som tillåtits växa fram nedanför kyrkogården.
Namnet Kolerakyrkogården har inte någon större autencitet då inte särskilt många koleraoffer begravdes här. De flesta begravdes istället på Norra kyrkogården.
På Kolerakyrkogården finns det idag fortfarande ett par gravar. Jag vill minns att den senaste begravningen skedde 1921.
I Länsstyrelsens kulturhistoriska rapport nr 13 "Kyrkogårdar i Uddevalla" betraktas kyrkogården som parkmark med stadsägonummer 1583.
Vare sig Uddevalla kyrkogårdsförvaltning eller Uddevalla kommun tycks nu bry sig om kyrkogården och det är väldigt trist att se den så totalt övergiven. //
Vill minnas att jag hört att de flesta gravarna är från spanska sjukan från början av 1900-talet? sant?
SvaraRaderaStaffan Fenander
Bättre än att klippa gräset vore att låta ängsblommor växa här.
SvaraRaderaTack för att Du tog upp detta.Caroline
SvaraRadera...men tänk o se så vackert med lite vild natur som inte påverkas av alla omänskliga förvaltningar. Men det är passligt att kanta gångarna framför sjukhuset som jag gjorde en gång i tiden som sommarjob och vik.vaktmästare.Det spreds från Kapelle till Kungsgatan 39 fast där fanns så liten "trädgård". Trädgård fanns emellertid på Läroverket... Hälsningar Jansson -51
SvaraRaderaOj vad du skräms! När jag såg rubriken om att kolerakyrkogården växer igen så trodde jag att koleran åter drabbat Uddevalla, vilket skulle innebära att kyrkogården åter måste växa. Men så illa var det ju inte. Tänk vad lite skillnad i betoning på orden kan betyda.
SvaraRaderaVackert med vajande gräs! Kanske man kan tänka sig att endast göra klippta promanadstråk genom området. Mångfalden blir större och arbetsinsatser samt bränsle sparas. Klart att man får rensa så det inte blir oönskade buskage inom området.
SvaraRaderaFörslag från Marie