2012-07-06

"Folkets park" sålt till PEAB

(Foto Ragnar von Knorring, Uddevalla. Bilden får laddas ned på den egna datorn och kan/får användas för privat bruk. Dock får bilderna inte användas för att göra papperskopior i mängd och /eller för kommersiellt syfte.)

På Facebook har det på senare tid diskuterats om "Folkets park" och möjligheterna att rädda "parken". Jag skriver citattecken kring "Folkets park" för att parken har inte existerat på många år. Arbetarrörelseanknutna Föreningen Folkets park upa kämpade länge för att få ekonomi i en vikande verksamhet och tvingades till slut konstatera att det fanns inga, vare sig ekonomiska eller andra incitament att driva parken vidare.

1999 såldes "parken" slutligen till Ruth och Hans Oscarsson, som fram till nu drivit Kongresshallen framgångsrikt. Resten av parken har dock inte underhållits och därför har förfallet idag gått långt.

Idag meddelar dessutom bohuslaningen.se ( http://bohuslaningen.se/nyheter/1.1689524-peab-koper-folkets-park ) att köpeavtal nu har tecknats och att PEAB köper parken från paret Oscarsson. Det är en väntad utveckling då man länge diskuterat att det skall byggas bostäder i parken.

På en del håll tycks man ha trott att Uddevalla kommun har ägt parken, men så är alltså inte fallet. Det socialdemokratiska styret i Uddevalla under många år har kanske bidragit till att det har uppfattats som att det varit en kommunal angelägenhet. Låt vara att Uddevalla kommun lagt ner mycket pengar i bidrag och hyreskostnader för att stötta parken genom åren.

Folkets park har alltså inte funnits på många år och alla idéer om att återskapa parken bygger mycket på minnen. Inget fel i det men att någon skulle investera pengar för upprustning av dessa gamla byggnader är tyvärr en utopi. Läs vad min bloggarkompis Fritt ur hjärtat skrev 2009 http://fritturhjartat.blogspot.se/2009/10/folketspark-i-uddevalla-bortom-raddning.html

Många folkparker runtom i Sverige råkade ut för samma öde som Uddevalla Folkets park. Televisionens inträde i det svenska folkhemmet blev början till slutet även om en del folkparker lyckades överleva lite längre. Folkparkernas betydelse och historia har skildrats i den utmärkta boken Det var dans i Folkets park...  Minnen från den svenska folkparken utgiven av Arkivcentrum i Örebro.  //

6 kommentarer:

  1. Frågan är om det går att få bygglov för byggnader. Mindre än 500 meter från Folkets Park finns hamnen (Mattssons kaj) och Länsstyrelsen har bildat predjudikat på att Uddevalla inte får bebyggas närmare än 570 meter från hamnen. eftersom man hanterar konstgödsel.

    Det spelar ingen roll var det sker i hamnen ty riksintresset gäller hela hamnen och hanteringen skall där inte inskränkas.

    Många ställen i centrum kan ej bli bostäder. Kanske måste man riva bostadshus centralt.

    Men om man kan ge dispens i Folkets Park med hänvisning till att konstgödseln hanteras i yttre hamnen - ja då kan man flytta den bort även från Oljeberget - och därmed faller Länsstyrelsens invändning även där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är nog lite ute och cyklar. Hur du mäter från Mattssomn kaj vet jag inte, men det är mer än 500 m. Visserligen är det hamnområde även inne i Bäveån men knappast någon lasthantering. Det är det som gäller. Man skall sätta sig in i hela länsstyrelsens skrivelse och inte lita på vad tidningarna skriver. Om man skulle följa ditt resonemang får det inte byggas på Sunningen eller Ammenäs heller. Hamnområdet går nästan ut till U-a bron.

      Radera
  2. kul att tv skulle vara en orsak till nedläggning, Lane loge verkar funka och långt uppe i skoge dessutom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lane loge är ingen Folkets park

      Radera
  3. Bevara park-kiosken och dess glasstrutstak.

    Den förtjänar att påminna om de kommunalråd som i efterhand förtjänar dumstruts-klassning, nämligen socialdemokratiska Lennart Johansson och hans namne Björk. Under deras epoker förtvinade Uddevalla, inkl hanteringen av Folkets Park. Ägarskapet må ha legat i en annan del av socialdemokratiska maktsfären, men ansvaret är delat, (s) integrerat som ett spindelnät.

    SvaraRadera
  4. Den nya förorten
    Som nyinflyttad är jag full av förundran över hur en stad, en vacker sådan, kan tillåtas att förtvina så totalt. Butikerna flyttar ut till Torp - detta köpcenter utan en uns av charm och stadens vackra och vildvuxna park mejas ner till grunden för att lämna plats åt arkitektur inte värt namnet. Vem ska bo i dessa vita dyra jättar eller rättare sagt vilka unga människor kommer vilja stanna kvar i en stad som inte behandlas som mer än en förort till Göteborg? Vad sysslar vi uddevallabor egentligen med?

    SvaraRadera