2012-07-08

Oljecisternerna på Svenskholmen

På Facebook finns det en grupp som heter Uddevallabilder. Där återfinner jag flera av Uddevallabloggens bilder. Den här bilden däremot har jag själv lånat från Facebook. Oklart vem som först lade upp den. Kanske Jocke Persson?

Den är i alla fall mycket intressant. I förgrunden ser vi badet i Skeppsviken. Precis där mellan bryggorna lärda jag mig simma sommaren 1952. Det var bara en månad innan jag skulle börja första klass på Östra skolan för fröken Aina Hansson. Att komma till skolan och inte kunna simma var skämmigt tyckte man då.

I bildens högra kant ser vi också den berömda vattenrutschbanan som många minns och önskar tillbaka. Minns dock att den var farlig. Flera olyckor inträffade med simmare som träffades av släden med en eller några åkare på då den landade på vattnet.

Bilden är också unik genom att vi ser den nya simbanan utanför Damernas. Den fanns under bara några år sedan man börjat bygga oljecisterner på Svenskholmarna (ibland sa man Svenssonsholmarna) och hopptornet där hade rasat i en februaristorm 1961. Bilden är alltså tagen senare.

Och just oljecisternerna på Svenskholmarna finns det inte så många bilder på från byggskedet. Det var i början av 60-talet som Svenskholmarna och det s.k. Oljeberget började bebyggas med nya oljecisterner. Svenskholmarna var fyra (tre vid lågvatten) till antalet och de plansprängdes och mellanrummet fylldes igen med sprängstenen. Det blev säkert nödvändigt att köra dit mer sten från andra platser också för att bygga ut det som idag är Svenskholmen.
Trots närheten till de många oljecisternerna så fortsatte kommunen att använda Skeppsviken som badplats. Detta ledde till debatt om badvattnet och här ser vi en bild från sommaren 1965 då stadsläkaren Nils Eggertsen till höger och Carl-Johan Broström som var chef för Hälsovårdskontoret fram till 1973. Antagligen är de ute vid badplatsen för att inspektera den ur hälsovårdssynpunkt. Eggertsen ville stoppa Skeppsviken som badplats med en oenig hälsovårdsnämnd gick emot honom. Förespråkarna för fortsatt bad sa att vattnet var rent som brunnsvatten.

I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet monterades oljecisternerna slutligen ner och Bohusläningen skrev 1996 att de kanske skulle flyttas till Baltikum. Den 18 januari 1997 skriver tidningen att saneringen efter oljecisternerna nu är klar.  //

2 kommentarer:

  1. Tänk vad kort kan väcka minnen till liv.

    SvaraRadera
  2. Det var på den tiden då somrarna var varma nog för utomhusbad

    SvaraRadera