2012-07-14

Läroverkets baracker och KAMKO

Den här bilden är hämtad från Facebookgruppen Uddevallabilder. Fotografens namn har jag därför inte.

Men det är en intressant bild. Bilden är tagen från ett fönster i Uddevalla Högre Allmänna Läroverk. Gatan där bilarna står är Agnebergsgatan. Mellan de två Volkswagenbubblorna och baracken går Färgaregatan, som var en genomfartsled på den tiden. Bilar som skulle ut ur Uddevalla körde Stora Nygatan och svängde in på Färgaregatan för vidare befordran ut på Västgötavägen till vänster utanför bild. Att ingen blev påkörd när alla sprang över gatan är märkligt. Eller det kanske hände?

Och där inne i baracken tillbringade jag några år i klassrum som helt saknade ljudisolering mot genomfartstrafiken på Färgaregatan. Jag minns särskilt bilarna som transporterade SAAB-bilar från Trollhättan till Uddevalla hamn och som sedan körde tomma på väg tillbaka. På de bilarna låg något löst föremål som förde ett himla väsen så att man knappt kunde prata i klassrummet.

I högre bildkanten ser vi den gamla sockerbruksbyggnaden som på min tid var känt som KAMKO. Där låg vår skolbespisning (i Göteborgs sa man BAMBA på den tiden, men inte i Uddevalla). KAMKO var en förkortning för KAMPENHOFS KONFEKTIONSAKTIEBOLAG.

Kampenhoffabriken fick på 1900-talet en tillverkning av färdiga kläder, dvs konfektion. 1954 upphörde KAMKO (1955 gick Kampenhof AB i likvidation) och man byggde om lokalerna till skolbespisning för elever och lärare vid läroverket, dvs nuvarande Agneberg.  //

8 kommentarer:

  1. Den där baracken har man suttit i till leda. Många gånger var trafiken utanför fönstren intressantare än lektionerna. Hade man lärare typ Botte, Botilda, Pricken m.fl. var det svårt att koncentrera sig. Torrare lärare än Pricken får man leta efter.

    Baracken var vind och skev så att klassrumsdörrarnas låsar glipade. Det var alltså lätt att använda en kam för att tvinga upp låskolvarna med. Vår klassföreståndare lyckades aldrig förstå hur vi alltid tog oss in i klassrummet själva...

    Att det inte hände olyckor när eleverna korsade gatan berodde nog på att gatan turligt nog var enkelriktad.

    Under slutet av 1960-talet (eller tidigare?) flyttade skolbespisningen till Tigerfabrikens matsal.

    SvaraRadera
  2. 1962 var Kamko fortfarande skolbespisning

    SvaraRadera
  3. På bilden ser man en Volvo Amazon köra in på gården. Strax framför bilnosen fanns en port in i byggnaden. I trappuppgången där, till andra våningen, fick en av mina skolkamrater och jag hedersuppdraget, av teckningsläraren Nils Asp, att dekorera väggen i trapphuset. Vi valde abstrakta motiv, trianglar i olika färger.
    Hade klassrum på andra våningen där på den tiden. Flyttade sedan över till baracken på andra sidan gatan.
    rolf ohlson

    SvaraRadera
  4. Jag kommer ihåg elevvåningen på slutet av 60-talet i andra våningen på Kamko. Litet, trångt, mörkt, lågt i tak och massor med popmusik. Vad jag kommer ihåg fick man t o m röka där. Eller fick man det?
    KUL med gamla foton!
    Den där baracken på andra sidan gatan fick vi klassrum i, när våra lokaler i Gamla praktiska bredvid Flickskolan hade brunnit ner, kommer jag ihåg.

    Hälsningar Eva Nordström

    SvaraRadera
  5. Jag kommer ihåg att jag hade lektioner i Geografi för en lärare som hette johansson i dessa lokaler!! Då var det terror mot eleverna!! Man var rädd för varenda lektion!!!!!!!

    SvaraRadera
  6. Nostalgi max !!
    Gick sista realskoleåret i bruna baracken ! (1965-66)! Bullrigt både inne o ute. Att bänkkompisen hade lite astmakänning och ofta öppnade fönstret mot gatan sänkte ju inte ljudnivån precis !!
    Jovisst rökte vi på elevvåningen! Fr.a.regniga o kalla dagar var det rena Lützen-dimman däruppe!! Föga hälsosamt men vem tänkte väl på det då ?
    Hälsar
    Peder Grahn
    (som lämnade Agnebergsskolan -70)

    SvaraRadera
  7. Det fanns ytterligare en barack på Stora Nygatan strax efter svängen som kommer höger i bilden. Där hade vi historia, och där fick jag veta att Gustav Vasa hade sagt till sin lärare: " Jag gifver Eder och Edra böcker djäfvulen", och därefter stuckit en dolk genom läroboken. Konstigt nog mitt starkaste minne vid åsynen av denna bild...

    SvaraRadera
  8. Trevligt och intressant med denna genomfartsled. Du har ingen karta över dåtidens genomfart... som inflyttad har man svårt att hänga med...
    //Achilles

    SvaraRadera