2012-07-16

Badö en gång i tiden

En bild på Badö. Fotografen har stått på Lövåsberget. Men när kan den vara tagen? I bildens övre högra kant ser vi ett nybygge på Uddevallavarvet. Kanske är det det allra första?

På bilden ser vi också Thorburns allra första spannmålssilos. De kom senare att få ta upp kampen med betydligt högre silon. De finns fortfarande kvar men framstår som pyttesmå i jämförelse med omgivningen.

Utanför Badö ser vi Skeppsholmen och minsann där ligger några skepp för ankar. Skeppsholmen har fått sitt namn just efter att skepp, som inte kunde gå in i den då grunda farleden in mot Uddevalla, ankrade upp där.
Ett utsnitt från 1937 års ekonomiska karta. Återigen ser vi Skeppsholmen och nedanför den Råskarven. De sprängdes ned och ingår nu i Skeppholmspiren. Brattåsholmen ligger på "torra land" men om du funderar över var i dagens hamn den låg så är de tre kvarvarande oljecisternerna från Sannes oljor ett bra riktmärke. De står på det urberg som utgör Brattåsholmen.

Lägg också märke till ordet Svenssons längst ner till vänster. Denna kartan är den enda där ordet Svennsonsholmarna förekommer. Sannolikt har den som gjorde kartan lyssnat på det mer folkliga uttalet av Svenskholmarna och därför skrivit in det på kartan. Fortfarande hör jag ibland gamla Uddevallabor säga Svenssonsholmarna.  //

8 kommentarer:

  1. Det är nog taget 1948 eller så. Man ser varvet i övre högra hörnet. Där jobbade jag den sommaren. /Lars Kihlborg

    SvaraRadera
  2. På Badökajen har jag metat många tjog makrill då det begav sig. En av skutorna vid Skeppsholmen är väl den estniska. Jag tror det var en flyktingbåt. Vill minnas att hon då och då flaggade estniskt. Rätt eller fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rätt jag tror det var Adu Pors som ägde skutan eller hans släkt Han bodde på Strömstadsvägen...

      Radera
  3. Det har uppstått en diskussion huruvida järnvägen
    från det gamla stationshuset även fortsatte över
    Bäveån på bron (Göterborgsvägen).
    Har du möjlighet att på samma karta visa järnvägs-
    sträckningen till sågverken genom att flytta
    kartbilden något i sidled öster ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Järnvägen till Junohus dvs över Västerbron kom först 1939, då bron och fabriken invigdes. Har ingen kartbild över det men väl flera bilder på uddevallabloggen.se

      Radera
    2. Tack, har nu hittat och tittat på bilderna över Västerbron och tillhörande järnvägsbro.

      Radera
    3. Hittade t.o.m det önskade kartutsnittet:
      http://bp1.blogger.com/_LjM_M_LOx4o/Roywd7Ws4uI/AAAAAAAAEjg/1Rbkvpm0-YM/s1600-h/%C3%B6arna+1937.jpg

      Radera
  4. lae i nordtorp2012-07-18 09:37

    Den estniska båten,som mycket riktigt var en flyktingbåt, flyttades så småningom in i hamnen. Den låg i närheten av Junohus. Jag har varit ombord men har helt glömt vad ägaren hette.

    SvaraRadera