2012-01-01

Tolv"slaget" vid KungstorgetDet var med viss bävan vi inväntade nyårsaftonens tolvslag för första gången i vårt nya hem vid Kungstorget. Skulle det bli mycket oväsen och skjutande? Polisen har tidigare år gått ut med information om att spontana fyrverkerier på torget är olagliga. Av detta märktes inget i år.

Redan vid 23.30-tiden var det mycket folk (läs ungdomar) på torget. När tolvslaget närmade sig fylldes det på ordentligt. Jag räknade en folksamling i korsningen Kungsgatan - Torggatan. När jag kommit över 200 tappade jag räkningen på den folksamlingen. Sett över området runt runt torget tror jag det var minst tusen ungdomar som inväntade tolvslaget.

23.55 körde en polisbil och en ambulans fram och intog "stridsberedskap" vad det verkade. Strax därpå var de borta. Kanske de fick ett annat ärende att ta hand om.

Snart utbröt ett veritabelt skjutande med allehanda fyrverkeripjäser som i vissa fall small av mitt inne i folksamlingar. Många gick omkring med inköpta raketer i något som såg ut som gevärsfodral. De tog fram raketerna och placerade dem för att skjuta iväg dem. Ofta gick det bra, men en yngling misslyckades med att få iväg den. Det vill säga han fick fyr på raketen men sprang sedan omkring med den i handen med ansiktet bortvänt ända till den small av mitt bland kompisarna. Det måste ha varit ett rent under att ingen kom till allvarlig skada.

Polisen har gått ut med att det var mycket folk på Kungstorget men att allt var lugnt. I polisens ögon var det säkert så, då jag endast såg ett polisingripande. En yngling i vit tröja leddes iväg till polisbilen för vidare transport till polisstationen får man förmoda. Krutröken låg dock stundom mycket tät.

Det otäcka ver det helt okontrollerade skjutandet av fyrverkeripjäser av personer som hade fått sig mer än ett glas innaför västen. Med branden nyårsnatten 1997-98 då det gamla mejeriet på Packhusgatan brann ned till grunden i färskt minne var jag bekymrad över brandfaran som raketerna utgjorde. Den gången letade sig en raket in under tegelpannorna på taket och antände byggnaden. I dag på morgonen hittade vi för övrigt två raketer som hade landat på vår altan av trä.

Gatu- och parkavdelningens personal har på morgonen och förmiddagen idag gjort stordåd och städat upp alla rester av fyrkerkerierna så att nu kan man inte se att dessa ens har ägt rum.  //

6 kommentarer:

 1. Skogslyckebo2012-01-01 13:37

  Snyggt med Kungen i krutröken. Det var precis som när han slog dansken. Skansbergets fyrverkerier minner om Gyldenlövsfejden. Vackert foto.

  SvaraRadera
 2. Det var ju någon fomme som sköt en raket som gick vågrätt över torget och var en halvmeter från att ta ett fönster.... Vissa tänker ju verkligen inte ..... och ja, jag är ungdom själv ;)

  SvaraRadera
 3. Tack för bra bilder.

  Kul att " Calle" använder ordet "fomme" som kanske inte är så känt utanför vår region.

  Förklara för dom som inte vet Gunnar.

  Ann O`Nyhm

  SvaraRadera
 4. Vi som bor på söder uppskattade raketskjutningen kanske för att vi var på behörigt avstånd. Det är alltid lite oroligt att stå för nära de som skjuter vilt omkring sig.

  SvaraRadera
 5. det sköts ovanligt mkt i uddevalla i år tyckte jag (även jag själv firade av) hade vy från bohusgården och d va lite som ett "bliztkrieg"

  SvaraRadera
 6. Så mycket folk på torget var det inte på millenniet ens. Konsulterade ynglingen jag delar bostad med som berättade att det enda som var öppet var bottenvåningen på Harrys som tog in 200 personer.

  Det kallar jag skandal. Jag tycker alla ska sluta klaga på ungdomarna som inte har någonstans att vara pga den nitiska tillståndspolitiken, det gäller både vad som händer vid strandpromenaden (sommartid) och vad som händer på stan.

  SvaraRadera