2012-01-19

Syskrinet förr och nu

Ingen som läser Bohusläningen eller Uddevalla-Posten har väl undgått att det är bildsamlaren Jan Aronson som förser tidningarna med gamla Uddevallabilderv i en aldrig sinande ström?

Nu har han satt ihop en ny CD-skiva med 230 bilder på temat "Förr och nu". Alltså en gammal bild och en nytagen på samma objekt.

De här två bilderna föreställer Syskrinet. Huset på den övre bilden ägdes av en kvinna med syateljé och troligen har namnet uppstått i folkmun. Där det huset låg byggde Uddevallahem sedan ett nytt Syskrinet. Så djupt rotat i medvetandet var namnet att det var lika bra att kalla det nya för Syskrinet det också. Och inte nog med det. Skolgatan 5, som är adressen, bildar ett eget kvarter som heter Syskrinet. Huset stod färdigt 1955 och skulle vara det första huset i sammanlagt fem likadana hus i en rad´bortemot kvarteret Örnen som skulle rivas. Så blev det alltså inte som vi vet.
Och passande nog ligger Strykjärnet (till höger) strax intill.  //

5 kommentarer:

 1. På packhusgatan nära Söderskolan ligger ett nära identiskt hus. När blev det byggt?

  SvaraRadera
 2. Gunnar, vet du var man kan få tag på Aronssons CD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mejla mig på gunnar.klasson@gmail.com så skall du få veta.

   Radera
 3. Lustigt nog stod jag i går, torsdag och tittade på Skolgatan 5 och såg syskrinet framför mig, med de bruna balkongerna som lådorna på skrinet. Och i dag berättade jag för skåningen som så ofta passerar här förnumstigt varför Skolgatan 5 har det mycket passande namnet Syskrinet! Det händer inte ofta att man tvingas revidera en ståndpunkt så snabbt! Tack för det!
  Ulf G.

  SvaraRadera
 4. vem kan berätta om Uddevallas gamla klassiska sybehörsaffärer Gärna med utgångspunkt från den på Kilbäcksgatan nära Västerl.gatan Och alla idoga Singer-maskiner som dåtida kvinns voro mästare på. Och handarbetena o broderierna o handduksfållarna. Minnes någån "Hörn-Anna"?från 39-an? Det vore något att ärva..Med eller utan foton. Önskar Bertil Jansson

  SvaraRadera