2012-01-11

Ingen byggnation i Skeppsviken


I en intervju med tidningen Uddevalla-Posten i dag berättar kommunstyrelsens ordförande Sture Svennberg (M) att Trafikverket fortsätter att motsätta sig byggnation på det s.k. Oljeberget i Skeppsviken. Han tror därför inte att byggnationen kommer att genomföras.

Trafikverkets skäl sägs vara att en bebyggelse negativt skulle påverka Uddevalla Hamnterminals verksamhet. Trafikverket har som uppgift att slå vakt om riksintressanta hamnar.

Just detta angav också Uddevalla Hembygdsförening i sitt remissyttrande som skäl till att motsätta sig en bebyggelse.  //

15 kommentarer:

 1. Bra hoppas detta stämmer

  SvaraRadera
 2. Konstigt att det inte nämns ett pip på Bohusläningens hemsida. En betydligt större nyhet än att ha kört epatraktor olovligt... :-)

  SvaraRadera
 3. Dom är lite saktfärdiga på Bohusläningen!!

  SvaraRadera
 4. Det var "snorhalt" tidigare enligt Bohusläningen... Kompetent ordval för en dagstidning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur många har prövat att "halka runt i snor"?! Däremot kan man ha testat att halka i såpa (eller tvål)i alla fall om man är en person som nått någorlunda mogen ålder.
   Bohusläningens nätupplaga utmärker sig allt oftare på negativa sätt. Trist för en tidning som den.

   Radera
  2. Hej
   Om du har konkreta exempel på hur vår produkt "utmärker sig allt oftare på negativa sätt" så lyssnar jag gärna.
   Välkommen att mejla till webbmaster(a)bohuslaningen.se

   Radera
 5. Nils Andersson2012-01-12 07:11

  Verkligen synd att detta ej blir av eftersom det skulle ge Uddevalla attraktiva bostäder och kommunen medel att rusta upp Skeppsviken som fått förfalla i denna process.

  Sakskälen är också konstiga. Läser man riskanalysen ser man att skälet är att ett avstånd från en av lagringsplatserna av konstgödsel understigs. Dock finns inget lagkrav utan det är en teoretisk beräkning utifrån en teoretisk miljö. Om man t.ex. sätter i hamnen en liten mur mellan lagringsplatsen och Skeppsviken är problemet löst - liksom om hamnen flyttar en lagringsplats. Det har man ej beaktat eftersom myndigheter bara får utgå från liggande förslag. Dessutom är det bara en åsikt - det är bara att lyssna, åtgärda och köra !!!

  Tyvärr har det gått troll i detta och politikerna blir med tiden rädda och slutar tänka konstruktivt och för framtiden. Samma sak gäller simhallen där man beslutar om 50 meter för Uddevalla Sim, men ger dem ej tillräckligt med djup då det skrämmer motionssimmare - som ej behöver 50 meter....

  Que?

  Skeppsviken må ha varit en stor camping och badplats när många av dagens aktivister var unga (läs de är gamla idag och kommer ej vara med när mina barn skall växa upp i ett framtida Uddevalla). Men tiderna förändras.

  Men det var alltid bättre förr !!!

  Landbadet byggdes t.ex. för att varvet smutsade ner badvattnet i fjorden - det var bättre förr - eller?

  Hela denna infekterade historia visar att man måste ändra lagstiftningen så dessa oändliga turer av överklaganden kan kortas - annars kommer vi till slut inte kunna utveckla någon stad i landet.

  "Vi ger oss aldrig" sade en aktivist i Bohusläningen. Tyvärr kommer den inställningen som finns inom politik och invånare kosta Uddevalla och Bohuslän framtida utveckling på många områden.

  Tyvärr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atraktiva bostäder för de med massa pengar ja, inget för ungdomarna som är Udddevallas framtid utan vi tvingas flytta härifrån pga brist på billiga hyresrätter, och tyvärr så flyttar inte många tillbaka..

   När jag ( 24 år) var yngre så var det fortfarande camping i skeppsviken men så värst gammal vet jag inte om jag känner mig? Dessutom handlar detta inte om vad som varit utan hur det är. Just nu är skeppsvikenbacken (gamla campingen) och bergen kring ett väldigt vackert och skönt naturområde att vandra i och slappna av för Uddevallaborna. Bygger man då bostäder som förstör hela bilden med massa rika boende som kommer gnälla om att det springer runt folk i närheten av husen så blir det snart att man mutar in hela viken och gör till privat badplats. Precis som man förbjuder genomfartstrafik i en massa områden med lyxboenden.

   Nej. Skeppsviken tillhör alla och skall inte bebos av någon!
   Lägg pengar på att rusta upp badplatserna och skapa sveriges populäraste utomhus/havsbad istället. Det är att utveckla skeppsviken för ett attraktivare Uddevalla.

   /C

   Radera
  2. Väldigt många i min årskull bor kvar och många flyttar också tillbaka efter att ha testat på om gräset var grönare i Gbg eller Sthlm. Det kanske det inte var när du får bo i en hyresrätt i andra hand 2-3 mil utanför City. För en billigare peng i Uddevalla, får du en hyresrätt på Kungsgatan om man vill bo så, eller en lägenhet i alla hyreslägenheter som ligger halvcentralt. Hela söder, Tureborg etc.

   Du kan inte påstå att gamla campingen är speciellt vackert och på Oljeberget är jag rätt säker på att du inte vandrar omkring.

   Radera
 6. För det första: Det är inte Skeppsviken som skall bebyggas, utan Oljeberget. Detta berg är idag en otillgänglig del, som bär tydliga spår av industriell verksamhet.

  För det andra: Skeppsviken som rekreations- och fritidsområde kommer snarare att utvecklas och förbättras på en mängd sätt. Bland annat kommer grönområdena (innefattande gamla campingen) att utvecklas genom ett demokratiprojekt, en restaurang kommer anläggas m.m.

  För det tredje: Bostäderna kommer att fördelas som 50/50 hyresrätter(genom Uddevallahem) och bostadsrätter, vilket alltså inte kommer att vara reserverat för de rika. Nya bostäder(främst hyresrätter) är väldigt viktiga och varje ny bostad ger upphov till flyttkedjor som i förlängningen frigör billigare hyresrätter för ungdomar.

  För det fjärde: De tekniska frågor som av vissa anses hindra byggnation med hänsyn taget till hamnens verksamhet går som sagts tidigare i detta kommentarsfält att åtgärda, genom förhållandevis enkla åtgärder.

  Sammantaget talar detta för att bostadsbyggnation på Oljeberget kommer att innebära positiva konsekvenser inte bara för Skeppsvikenområdet, utan även för bostadssituationen i Uddevalla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra sammanfattning!
   Tänk om Uddevallabor hade fattat detta bara...

   Radera
  2. Jättebra skrivet! Instämmer till fullo!

   Haha så roliga dessa argument med att bostäderna blir för dyra för ungdomarna. Är det då bättre att de som har råd med dessa nya bostäder bor kvar i sina villor/hyresrätter etc.

   Radera
 7. Har svårt att ungdomar flyttar från Uddevalla i brist på billiga lägenheter..hmm de skall va för en 1:A i angered då eller? Det är väl snarare så att de flyttar för att få arbete. Bebygg oljeberget snarast och det är väl bra om det byggs bostäder som är attraktiva för de som har pengar..det är väl sådana som skapar arbeten så att de unga stannar kvar?! Just nu används ju oljeberget att dumpa äcklig plogsnö och det ser ju för j-kligt ut.. Den här inställningen "att alla skall ha det lika dåligt" känns grymt förlegad. Ett fint område skall väl ha fina hus.. Eller gör som Sossarna ville...bygg en sopbrännings station precis vid vattnet..super idé! I rest my case

  SvaraRadera
 8. Helt Rätt Mike. Framgångsrika personer ska ha möjlighet att bo fint. Allt annat luktar bakåtsträvande, bymentalitet och socialism.
  Framgångsrika personer skapar arbeten. Det är stor arbetslöshet i Uddevalla.

  SvaraRadera