2012-01-17

Skogsavverkning på Gustafsberg

I går inleddes en skogsavverkning på Gustafsberg och i dag ser det ut så här. Jag fick ett telefonsamtal om detta i dag från boende i området som undrade om man fick avverka skog i Gustafsbergs naturreservat?

Jo, då det får man! Men förutsättningen är förstås att Gustafsbergsstiftelsen följer den uppgjorda skogsvårdsplanen och inhämtar nödvändiga tillstånd. Och det har vi gjort och sålt skogen har vi också gjort. Även skog i naturreservat måste således skötas. Efter avverkningen kommer återplantering att ske.

Genom det här området går det ett par promenadstigar och för den del även ridstigar. Jag såg en flicka på en häst som försökte komma fram där i dag men hon fick vända. Under en tid framöver kommer det inte att vara särskilt promenadvänligt men stigarna skall rensas och marken snyggas till.
Den gula nålen är ungefär mitt i avverkningsområdet.  //

2 kommentarer:

  1. Och återplantering sker väll med 100% gran? Och sedan går man med röjsåg flera gånger och utrotar alla andra träslag som kanske dyker upp på egen hand. Så får man en monokultur av gran och en av de artfattigaste och vanligaste naturtyperna i Sverige. När sedan granarna når 60-70 års ålder och äntligen börjar bli tillräckligt gamla för att börja komma fler arter av djur och växter till godo så avverkas de. Och så kallar man det naturreservat... Eller fungerar det på annat vis i just detta naturreservat?

    SvaraRadera
  2. Skönt att nån har full koll på hur det fungerar!
    /Lekman vad gäller skogsbruk

    SvaraRadera