2012-01-20

Intressanta anlöp i Uddevalla hamn

Uddevalla hamn har nu ett par intressanta fartyg vid kaj. Ett ovanligt stort fartyg för att vara vid Badökajen är Ioannis K. från Limassol på Cypern. På fråga till Uddevalla Hamnterminals VD Ulf Stenberg berättar han:

"På Badö (vid silosarna) ligger, hela denna veckan, MV Ioannis K. och lastar havre till Houston, USA. Hon blir klar i eftermiddag och seglar i morgon förmiddag om väderleken tillåter. Hon lastar nära  30 000 ton och begränsar lastintaget efter djupgåendet. Det är 9 meter i bassängen och maxdjupet för båten skall vara 8,50m. Det var fem eller sex år sedan vi hade en havrebåt senast, det var en ganska känd företeelse med havre till USA från Uddevalla, som du säkert känner igen från förr?"

Jo minsann, havrexporten från Uddevalla var redan på 1800-talet omfattande och är faktiskt stor nu också. På Uddevallabloggen skrev jag för ett par år sedan om mitt besök på M/S Hellevik då också hon lastade havre. Min bil stod för övrigt alldeles för nära lastningen så när jag skulle åka därifrån var den täckt av havre.
Och tidigt i morse anlöpte Csav Rio Grande som kom direkt från Sydamerikas västkust via Panamakanalen. Ja, just precis! Hon skall lasta "new and used chassie" och avgår inom kort.  //

1 kommentar:

  1. Vad är det för skattesubventionerade "varor" som myglas ut från Uddevalla?? Är det bonnasubvensionerna som tappas?? Är det statliga bilsubventioner som dräneras?? VEM vågar svara på detta? Läser Gunnar-bogg dessa kommentarer?? Han vet nog.menar Bertil Västgötavägen35 1951

    SvaraRadera