2011-12-13


Som vi nyss kunde läsa i Bohusläningen finns det planer på att flytta den sista akutsjukvården från Uddevalla sjukhus till NÄL. Minns händelsen för en tid sedan när en 47-årig högriskpatient opererades i foten. Han fick i anslutning till operationen en hjärtinfakt och det fanns på sjukhuset ingen beredskap för att ta hand om en sådan komplikation utan han avled. Uddevallabloggen skrev den gången att han hade haft större chans att överleva om han fått infarkten på gatan utanför sjukhuset. Då hade blåljusambulans kunnat tillkallas och transporterat honom till akuten på NÄL.

Göteborgs-Posten kommenterar NU-styrelsens planer i en ledare idag:

NU-styrelsen bör tänka efter
Enligt uppgifter i Bohusläningen planerarNU-sjukvårdens styrelse att flytta den sista akutsjukvården vid Uddevalla sjukhus - akutortopedin - till NÄL; Norra Älvsborgs länssjukhus. Personalen är kritisk eftersom det innebär att antalet vårdplatser inom akutortopedin i Fyrbodal halveras från 60 till 30. Detta i en verksamhet som redan idag dras med överbeläggningar. Man befarar också att flytten kommer att leda till att fler nyopererade patienter skickas fram och tillbaka mellan sjukhusen.

Förändringen, även om det i nuläget hänvisas till besparingar, kan ses som en del i det politiska projektet Vård 2010 som pågått sedan mitten av 2000-talet, där målet har varit att förvandla Uddevalla till ett sjukhus, som endast sysslar med pkanerad vård, medan akutvård och forskning koncentreras till NÄL. Ett projekt som visat sig vara ett stort misslyckande och som resulterat i att Socialstyrelsen vid flera tillfällen riktat skap kritik mot NÄL.

I stället fär lägre kostnader och bättre arbetsmiljö inom NU-sjukvården, har de ogenomtänkta flyttarna orsakat budgetkaos, kris bland personalen och stora risker för patienterna. NU-sjukvårdens styrelse bör därför tänka sig ytterst noga för innan de planerar för ännu en ogenomtänkt flytt.  //

7 kommentarer:

 1. Tyvärr så är det mer eller mindre samma hönshjärnor som sitter och planerar och som lika lite som då har klart för sig vad konsekvenserna blir!

  SvaraRadera
 2. Det är märkligt att de som skapat kaoset i NU sjukvården får fortsätta att räkna fram ännu mera kaosskapande omorganisationer. Ambulansen säger idag att det behövs 2 akuter ffa sommartid - skall man göra ngt så är det att förstärka akutvården i Bohuslän.

  En annan sak som visar bristen på demokrati är att alla politiker som sätter taktpinnen totalt lyser med sin frånvaro på sjukhusen och i debatten.

  OM Vård2010 är så bra och Socialstyrelsen, räddningsverket, arbetsmiljöveret, personalen, patienterna etc etc - om alla dessa har fel och Vård2010 är så bra och ännu mera omorganisationer gör det bara bättre .... GÅ SOM POLITIKER UT I MEDIA OCH FÖRKLARA HUR OCH VARFÖR - TY DET ÄR INGEN ANNAN SOM VARKEN SER ELLER FÖRSTÅR ALLT DET FINA MED ALLA BESLUT I VÅRD2010 och framåt.

  Det bästa vore att lägga ner landsting och regioner inkl VG regionen och låta staten ta hand sjukhusvården och kommunerna allmänläkeriet.

  Det är verkligen värt ett försök, ty inget kan bli sämre än VG-region.

  SvaraRadera
 3. Ögonakuten kommer väl att vara kvar?

  SvaraRadera
 4. Jag läste att det var tjänstemän som skissat på den senaste flyttkarusellen. Som vanligt är det exakt samma sak som politiker tycker för visst vet väl de som är anställda att spara och vet HUR detta skall gå till. För inte annat kan man väl ändå säga att ledningen är nöjda med att det fungerar hyggligt. - Liten fågel har dock avslöjat att företagshälsovården fått mycket att göra! men som vanligt lyser facken med sin frånvaro!

  SvaraRadera
 5. Undersköterskan2011-12-14 20:11

  Stoppa flyttcirkusen nu! Giriga och högmodiga chefer hotar liv och hälsa. Personalen lider och går på knäna. Läkarna är giriga och roffar åt sig allt mer pengar. Högre lön går före botandet. Den lilla sjuka människan glöms bort i korridorerna. Ni är skamlösa!

  SvaraRadera
 6. Karin Engdahl (S) sade ju att Uddevalla skulle bli ett fantastiskt sjukhus.

  Hur skall hon i nästa val kunna beskriva sitt svek EN GÅNG TILL !!!!

  S i Bohuslän vill ha bort henne, men det är Skövde och Borås som vill ha henne kvar - det förstår man !!!

  Kan inte Kronlid och Gunnarsson gå ut och säga vad de egentligen tycker ?????

  Gör inte en Juholt i Bohuslän till nästa val !!!

  SvaraRadera
 7. Resultat TACK! Vård 2010 skulle rendera i ;Billigare sjukvård, effektivare omhändertagande, bättre specialistvård för patienterna. Nu vill vi ha resultat före flytt av ortopedi. Hur såg EXAKTA siffror ut före Vård 2010 och vad är det MÄTBARA resultatet när Vård 2010 är genomfört? Är patienterna nöjdare efter detta jippo, enl. objektiv mätning?

  SvaraRadera