2011-12-28

Sigelhults kyrkogård rena slagfältet

I oktober förolyckades en åttaårig flicka på Bollebygds kyrkogård då en gravsten välte över henne. Naturligtvis djupt tragiskt för flickan familj.

Det inträffade ledde till en översyn av gravstenar i hela landet, Uddevalla inget undantag. Sigelhults kyrkogård ser ut som rena slagfältet med hundratals gravstenar omkullvälta av kyrkogårdsförvaltningens personal.

När man blickar ut över alla omkullagda gravstenar undrar man om detta verkligen var nödvändigt? Är det inte i stället ett utslag av nitiskhet som gränsar till dumhet? Och hur är det med juridiken i det inträffade? Som gravrättsinnehavare har jag fått veta att jag är ansvarig för graven, men här har jag inte haft en möjlighet att ta mitt ansvar. Någon annan har gjort det och jag får betala.

Det rätta borde ha varit att kyrkogårdsförvaltningen hade tillskrivit gravrättsinnehavarna och bett dem att kontrollera sina gravstenar. Om dessa då inte kunde anträffas eller inte hörde av sig kunde förvaltningen ha anledning att göra som man nu har gjort.

Någon kommer att tjäna väldigt mycket pengar på alla gravvårdar som skall återställas och många kommer kanske att ligga där de ligger i åratal. //

26 kommentarer:

 1. Jag är också gravrättsinnehavare på Sigelhult. Och liksom Gunnar reagerar jag starkt å¨Kyrkogårdsförvaltningens tilltag. Om det hade varit ungdomar som "roat" sig hade vi haft svarta rubriker i tidningsarna om GRAVSKÄNDNING. Men om K-förvaltningen river gravstenar tycks det vara OK! Eller är det det??? Olyckan med den 8-åriga flickan är mycket tragisk. Men här överreagerar K-förvalningen. Inte förbjuder vi väl bilarna om ett barn blir överkört? Inte tömmer vi våra sjöar på vatten om ett barn drunknar? Nej K-förvaltningens tilltag är dumt på gränsen till idiotiskt!! Man kunde istället tex märkt ut gravstenarna med varningsband. Skäms Kyrkogårdsförvaltningen!
  Jan-Ove Gutegård Jakobsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig Jan-Ove!!!

   Radera
 2. Peter Andersson2011-12-28 17:46

  Jag tycker det är gravskändning. Skamligt att man inte respekterar gravfriden. Chefen borde avskedas.

  SvaraRadera
 3. Låt oss vara lite realistiska stora pampiga gravstenar är sannolikt farliga om de ramlar över någon! Men senare tiders stenar? jag är tveksam.
  Varför inte spärra av området runt stenen som ett område där endast behörig personal tillåts vistas alt. gravrätts innehavaren(oftast ligger det en sten på detta område eller en grusbädd) Och åt andra hållet finns en annan grav! Och underhållet bör därför vara minimalt.
  Sunt förnuft har aldrig skadat någon
  avspärrningen är då tänkt att vara symbolisk
  Vi äldre får bistå yngre och obetänksamma med information om detta. Det är trots allt vår uppgift som äldre!!
  Utan vetskap om detta händer hemska olyckor tyvärr.

  Mats Gustavsson

  SvaraRadera
 4. Jag var på kyrkogården på julafton... Ingen trevlig syn. Nej res upp stenarna igen.

  SvaraRadera
 5. Helt olika som denna fråga skötts på Herrestads kyrkogård har vakmästaren pratat med berörda gravrättsinnehavare. Sedan har personalen hjälpts åt att åtgärda detta. Hur kan det vara så olika det är väl samma k-förvaltning.

  SvaraRadera
 6. Ramneröd ligger också stenar vem ska betala detta så det åtgärdas. Kykogården är väl ingen lekplats.

  SvaraRadera
 7. Det är nog rätt mina vänner detta är ingen lekplats. En god ursäkt för att välkomna en främmande ideologi tillsammans med att avkristna den ena kyrkan efter den andra av kostnadssjäl kommer den kristna läran i Sverige att lämna plats åt andra mer politiskt korrekta ideologier för full framfart i "det nya Sverige". Den Svenska kyrkan är inte utfattig men ser sina framtidsutsikter i den nya "ideologien" Vårda Edra gravar så länge de finns. G. Birgerson

  SvaraRadera
 8. Att kyrkogårdspersonalen går och ruckar, samt välter stenar är helgerån! Stora stenar kan undersökas, därefter eventuellt försiktigt läggas ned och gravrättsinnehavaren underrättas. De stenar som står för en storm bör icke påverkas av mänsklig kraft! Dessutom var det länge sedan små barn gick ensamma på Norra Kyrkogården, där min far ligger ... MVH peterH

  SvaraRadera
 9. ingen bra hantering håller med om att det inte är en lekplats. Andersson

  SvaraRadera
 10. Hej Gunnar!
  Så bra att Du tog upp detta. Jag fick brev 15 nov att de lagt ner min gravsten p g a en tragisk olycka. Jag ringer 21 nov till Kyrkogårdsförvaltningen . Det ska åtgärdas "så snart som möjligt" säger den vänliga damen. 570 kr ska det kosta! OK, jag beställer en resning. 23 dec hade inget hänt. Jag blev så förtretad att jag skrev en insändare i Bohusläningen 27 dec. (Fick en svarskommentar 28 dec) Tack Gunnar för att tog upp gravstensproblemet på Din blogg som väldigt många läser.
  Hälsningar Maj-Britt

  SvaraRadera
 11. Tack Gunnar, för att du ger oss information! Vi bor i Göteborg och var med en vacker grankrans på vår fars grav på Allhelgonahelgen och då var allt som vanligt, vackert och stämningsfyllt.

  Ett obegripligt tilltag, att skända gravar och störa friden på en kyrkogård, oavsett vem som gjort det, vandaler eller kyrkogårdsförvaltningen.

  Kunde man valt en annan tid än jul? Hur har bedömningen gjorts, kraftiga dubbar syns ju på din bild? Varför informerar man oss inte, så man slipper få en sådan chock?

  Till vilken högre instans kan man klaga över tillvägagångsättet?

  Nu blir det en extra långresa för att se om fars sten ligger eller står.

  SvaraRadera
 12. På Ramneröd har man vid vissa stenar slagit ner en påle i marken bakom dessa, och förankrat stenarna med ett rep. Denna metod borde väl kunna använda i stället för att lägga ner stenarna.

  //Martin Johansson

  SvaraRadera
 13. Jag kommer inte att betala för en resning av gravsten när det hänt på det här sättet. Min sten kommer inte upp igen, den är över 20 år. Tror att många är i min situation.
  Överväger starkt att gå ur kyrkan. Detta är inte värdigt.
  En organiserad vandalisering. Kom inte och klaga på om några "ungdomar" gör något sådant.

  SvaraRadera
 14. En sten som står halvt inne i en tät häck. Hur kan den vara farlig??
  Vilket omdöme har kyrkans personal, sover ni gott om natten efter att ha uträttat detta "arbete"??
  Tala ALDRIG mera om kyrkogårdsvandaler.

  SvaraRadera
 15. När regler och förordningar ( egentligen finns inte dessa utan är bara centralt publicerade rekommendationer ) får råda utan att sunt förnuft tas med blir det såhär! Vadå? förvaltningen måste ju skydda besökarna på kyrkogården från olyckor ( Läs skydda cheferna från kritik att inte reagerat på den tragiska olyckshändelse som inte har någon bäring på detta agerande )!

  SvaraRadera
 16. För att få loss en modern gravsten måste man väl
  lyfta upp den från plintarna av stål först?
  När vi på Norra kyrkogården hade problem med att stenen lutade bakåt mot en häck fick vi veta av en stenhuggare att den kan luta men inte välta så länge inte plintarna gått av. På bilden från Sigelhult ser man ju hela plintar på socklarna!!!!

  SvaraRadera
 17. stor förbanade skam ska det vara svenska kyrkan byt ledning

  SvaraRadera
 18. Det finns ingen anledning för någon gravrättsinnehavare att betala för att gravstenen skall resas upp. Kyrkogårdsförvaltningen har på tveksamma grunder orsakat detta.
  VÄGRA BETALA!!!

  SvaraRadera
 19. Kära gravrättsinnehavare, dags att ställa ultimatum ; res upp stenen i dess ursprungliga läge eller ni får min utträdesansökan ur svenska kyrkan = skattebortfall, måhända är kyrkan så rik att ingen bryr sig. Tanken kan vara större inkomster av raderade platser av andra intressenter. G. Birgerson

  SvaraRadera
 20. Vid större eftertanke kan jag inte tänka mig ett större gravskänderi i skandinavisk historia, skall omedelbart imorgon uppsöka pastorsexpeditionen för att inhämta UTTRÄDE UR SVENSKA KYRKAN måhända har de fått som de vill. G. Birgerson

  SvaraRadera
 21. Ursäkta mitt språk men tycker det är för djävligt. Nej kyrkogården är ingen lekplats!!!!

  SvaraRadera
 22. Varför kommer ingen kommentar/ursäkt från Kyrkogårdsförvaltningen? Sällan har väl ett beslut rört upp känslor som detta. Bästa beslutsfattare: Göm er inte bakom skrivborden - förklara Er!
  Jan-Ove Gutegård Jakobsson

  SvaraRadera
 23. Om en enda bilolycka i Sverige gör att en stackars liten flicka omkommer skulle jag gärna se att all fordonstrafik lägges ned. Men nej pulten i det hela passar precis här i sammanhanget för att tillfredställa andra iniativ för våra kyrkogårdar, dags att taga en tänkare. G. Birgerson

  SvaraRadera
 24. De här gravstenarna ser inte ut att ha varit förankrade över huvud taget. Bara en sockel på marken. Det är i så fall stenfirman som gjort fel när de monterat.
  Flickan i Bollebygd lekte inte på kyrkogården. Hon hade lärt sig läsa och lutade sig över gravstenen för att hjälpa sin mamma att hitta en släktings grav. Stenen som föll var inte stor utan som stenarna som lagts ned här.

  SvaraRadera
 25. På Frösö kyrkogård pågår detta nu . Faktura på 5600:-- per sten plus eventuell tillägg för extra kostnad! Detta oavsett storlek på stenen.
  Lurenderejeri............

  SvaraRadera