2011-12-19

NU-sjukvården fick Socialdemokraterna när den behövde ordning och reda?

På DN debatt skrev Peter Wolodarski 2011-10-09 att Socialdemokraterna fick Juholt när de behövde ordning och reda. Med anledning av NU sjukvårdens fortsatta flytt-karusell-kaos kan man skriva:

NU-sjukvården fick Socialdemokraterna när den behövde ordning och reda.

Sällan har ett politiskt parti gjort så mycket galet, på så kort tid, för så många och till så stor kostnad som S med sina lydpartier C, FP och V. Tillsamman raserade man NU-sjukvården i Vård 2010 och i panik vrider nu S upp kaoset ännu mer i ännu en till omorganisation - inte ens ett år efter att Vård 2010 har avslutats. Vård 2010 som av S, C, FP och V sade var den mest genomtänka omorganisationen i svensk sjukvård. En omorganisation man gjorde för att säkra framtiden sade man - en framtid som alltså inte ens sträckte sig ett år framåt !

Hur skall det gå för NU-sjukvården med en så extremt dålig planering? Att det beror på dålig sakkunskap i det man beslutar förstår alla. Men hur får man okunniga personer att inse att de är just okunniga?

Situationen liknar mycket behandlingen av patienter som inte har sjukdomsinsikt. De kan man i princip inte behandla. Är de fara för sitt eget eller andras liv kan man åtminstone skriva ett vårdintyg och tvångsvårda dem. Sahlgrenskas ortopedi var väldigt nära att bli tvångsförvaltad av staten 2006 då man omorganiserade ortopedin och ökade dödligheten vid lårbensbrott med 38%.

Är det kanske räddningen för NU-sjukvården att bli tvångsförvaltad när inkompetensen i ledningen blir en fara för andras liv. Inte otänkbart närmar vi oss den punkten, ty om omorganisationer med kostnader runt miljarden inte ens håller ett år - då har man allvarliga problem. I media kommer nästan dagligen rapporter om de extremt stora problem NU-sjukvården fått efter Vård 2010 och man slås av Västra Götalandsregionens stora demokratiska vakuum när politiker inte deltar i debatten. Om Vård 2010 verkligen var svensk sjukvårds mest genomtänka omorganisation - då skulle det inte vara några som helst problem att förklara det för medborgarna. Trots allt är det deras miljard i skattepengar och pensioner man använt.

Att en ogenomtänkt flytt av akutortopedin från Uddevalla till NÄL skulle lösa NU-sjukvårdens problem är lika dumt som att Vård 2010 säkrade den framtida vården i Fyrbodal.

Som i fallet Vård 2010 har personalen inklusive läkarna vid ortopeden inte informerats, utan informationen kom från andra än sin egen ledning. Ett mycket säkert sätt att garantera en ännu högre personalflykt med ett ännu större behov av dyra hyrläkare.

Man kan bara konstatera att inkompetensen från Vård 2010 fortsätter att vara gällande i NU-sjukvården, och det är den säkraste garantin för att de föreslagna omorganisationerna i den nya flyttkarusellen i NU-sjukvården och Västra Götalandsregionen skall få ännu mer negativa konsekvenser på NU-sjukvården. Ytterst drabbas patienterna och det är skamligt att Västra Götalandsregionen inte tar tag i den mångåriga problematiken i NU-sjukvården. Eller saknar även de kompetens? Om det är så - att regionledningen i landets största sjukvårdsorganisation saknar kompens - då är svensk vård väldigt illa ut.

Och kanske är det så. Kanske har den politiska styrningen av svensk vård helt tappat fotfästet och patientperspektivet. Liksom Carema drivs den politiska vården efter egen vinst, i deras fall en politisk tävlan om att spara mest samt att bli omvald även om man i valdebatten far med osanningar som att man skall få betala 10 000 kronor för en förlossning om motståndaren vinner eller lögner om att Uddevalla Sjukhus skall bli ett fantastiskt sjukhus.

I båda fallen finns inget patientperspektiv, utan bara ett egocentrisk och arrogant förhållningssätt att man vet bäst - trots att dödligheten och vanvården ökar.

http://www.sjukhuslakaren.se/pdf/306_6_7_8.pdf
http://www.sjukhuslakaren.se/2006/06/04/ortopedivarden-pa-vag-att-raseras/
http://www.sjukhuslakaren.se/2007/05/14/det-blev-inget-center-of-excellence-utan-kaos-och-tva-operationsbaracker/

9 kommentarer:

 1. Vakna Uddevalla!2011-12-19 16:08

  Mycket bra text. Tror de flesta uddevallabor håller med dig. Tyvärr tror jag de styrande biter sig fast och vill inte erkänna sina misstag. Prestige, karriär och pengar hotas om sanningen kommer fram. Sossarna måste röstas bort! Tack Gunnar för ditt engagemang. Din röst är folkets hopp. Uddevallabor vi måste stå upp mot kaoset!

  SvaraRadera
 2. Jan Johansson2011-12-19 18:19

  Bra Gunnar, att dena debatten hålls vid liv. Man hade ju trott att även S-väljarna hade fått nog och att det skulle ordna till sig vid senaste valet; men nej. Det enda som återstår verkar vara att kasta sten.......

  SvaraRadera
 3. Tyvärr kommer nog NU-sjukvårdens problem drunka i mediabruset kring SAAB och S i VGR få draghjälp av att en regering ej kan gynna en enskild näringsidkare.

  Det kan i dessa tider vara svårt att hålla isär äpplen och päron.

  För S i VGR är det bra - lika bra som cyniskt att det faktiskt kommer orsaka en ökad dödlighet om 38% - som i Göteborg.

  Men en död väljare har ingen rösträtt !!!

  SvaraRadera
 4. Helt rätt Gunnnar. Fortsätt skriva om NU sjukvården. Vi är många som håller med dig.

  SvaraRadera
 5. Kära Uddevallabor, har just sett nidingsdådet på ett av världens modernaste skeppsvarv i detta Uddevalla som borde ha mängder stolta skeppsbyggaryrkesgrupper. De flestas parti lägger ned Eder födkrok med glada tillrop och röster. Hur kan Ni tänka Eder att Svenska Staten tycker de har någonting att vårda för framtida bruk. I ortopedin har man haft ett leende för folk som har lagt krokben på sig själva. MEN nu är det nya tider, er vilja är igenom Varvet borta allt efter Eder önskan . Tiden är inne. G. Birgerson

  SvaraRadera
 6. Ser med glada tillrop engagemanget av Uddevallabor som kommit till insikt. många år har gått, en ny klartänkande generation har övertagit och ser tyvärr misstagen . Vi kunde varit i stort sett världsledande i skeppsbyggnadsteknik varför skulle vi inte ha varit det, med resten av vår i många fall världsledande tekniska påfund i samarbete med övriga norden har vi i stort sett kastat framtiden på SOPTIPPEN för våra kära duktiga efterlevande, mina vänner, det gäller att inte göra om MISSTAGET, det finns väldigt många framgångsrika i Uddevalla idag som skulle behövt denna världsomspännande arbetsplats idag . hoppas på någon motsägelse. Gustav Birgerson

  SvaraRadera
 7. Jag tror att Gustav B kommenterar fel artikel .....

  Eller taggas de fel?

  SvaraRadera
 8. Anonym sa, hehe fel artikel kommenterad men en liten hjärna måste förstå att ett stort engagemang i samhället av fysiskt arbete kräver större insatser av sjukvård vi har numera instutioner där det finns mer att lära om samhällsfunktioners kompatibler, idel öra när du gått vidare till ytterligare kommentarer. G.Birgerson

  SvaraRadera
 9. Birgersson !

  Skriv dina kommentarer på dagen istället.

  Och faktiskt är vi världsledande i fartygsbyggnad - men fartygen byggs på varv i andra länder. Men konstruktion står en stor industri ingenjörsföretag i ffa Göteborg för.

  SvaraRadera