2011-12-05

Klimatförändring - Vad händer i Uddevalla?

På hösten 2007 hade dåvarande miljö- och projektsamordnaren vid Tekniska kontoret Sten-Ove Dahllöf ett föredrag på Bohusläns museum med rubriken "Klimatförändring - Vad händer i Uddevalla". Det var mycket tänkvärt som sades den kvällen och jag fick hans powerpintbilder efteråt. Några har jag tidigare använt här på Uddevallabloggen.

I mitt förra inlägg om översvämningen förra helgen så blev det en del debatt både här på Uddevallabloggen och på Facebook. Exempelvis berättade Hans Jonasson (UP) att han för ett par år sedan hade motionerat om ett varningssystem - en SMS-tjänst - som skulle informera en annalkande översvämningen. Motionen antogs och Tekniska nämnden stödde den. Vid den efterföljande utredningen avstyrkte kommunjuristen ett sådant system med motiveringen att kommunen kunde bli skadeståndsskyldig om SMS-tjänsten inte fungerade.

Alltså, det är bättre att fortsätta låta materiella ting förstörstöras för många miljoner kronor än att införa ett varningssystem. Häpnadsväckande!!!

Hur som helt så var Sten-Ove Dahllöfs föredrag så intressant att jag här väljer att lägga ut alla hans bilder från hans PowerPointpresentation. Ta dig tid och läs igenom dem. Det är väldigt intressant och tankeväckande.
Högsta kända vattennivån idag (2007)

7 kommentarer:

 1. Stå upp mot skräckpropagandan!2011-12-06 11:06

  Klimatförändringarna är ren skräckpropaganda.
  Otroligt att folk sväljer osäkra prognoser som fakta! Mijörörelsen och forskarna vill ha mer pengar till arbeten och fina resor och konferenser. Bakom ligger också en politisk vänstersyn som vill ha högre skatter och reglera marknaden mot socialism. Se sanningen inte lögnen!

  SvaraRadera
 2. Hade inte en aning om att det är socialismen som ligger bakom översvämningarna.

  SvaraRadera
 3. Här gäller att kalla in hemvärnet!
  Konferenser är alltid trevligt att närvara på!
  Annars tror jag mera på ödet.
  /M.

  SvaraRadera
 4. Ack ja! Socialismen gömmer sig i de mest oväntade skepnader!

  SvaraRadera
 5. Trams-kommentarer hittills tyvärr!
  Det enda som styr är pengar.
  Om försäkringsbolagen sa att "om du bygger där" så kan du inte försäkra dig mot skador orsakade av hög vatten-nivå så skulle det vara en styrande faktor!
  Att stoppa huvudet i sanden och tro att översvämningarna beror på en konspiration från vissa grupper tyder på en skrämmande okunskap och brist på insikt!
  Det är ju inte så att översvämningarna som drabbar Uddevalla har kommit på senare år, utan de har pågått under i alla fall min livstid från 60-talet och framåt! Och självklart långt innan dess? Ända sedan Byfjorden med sitt utsatta västliga läge, bildades!

  SvaraRadera
 6. Appropå sista kommentaren så har faktiskt en del försäkringsbolag redan nämnt möjligheten av att vägra försäkra byggnader som anläggs i kritiska områden eller gamla som drabbats ofta.
  Även om bolagen inte slutar försäkra så är det ju vi vanliga medborgare som via våra försäkringspremier får betala de skador som uppstår genom bristande planering eller bristande tanke.

  SvaraRadera
 7. Tänk ..... tänk om varningarna är rätt? Har vi råd att chansa? Är det inte billigast att inte utsätta sig för risk?

  SvaraRadera