2011-12-04

Skandal att Uddevalla aldrig lär sig av översvämningarna

Förra helgen var det dags igen. Hård sydvästlig vind pressades in i Byfjorden och orsakade kraftig översvämning. I södra hamnen stod 60 nya AUDI-bilar från Toveks som förstördes då vattnet steg upp till handtagen. 15 miljoner kostade detta.

Lägg därtill alla privatbilar som också förstördes på Kampenhof. Kostnaderna för dessa är okända, men kanske uppgår till lika mycket?

Vems är ansvaret? Finns det någon krisberedskap alls i Uddevalla kommun? Väderprognoserna inför helgen var väldigt tydliga med hårda vindar och risk för stigande vatten. Men detta tycks inte ha föranlett någon som helst höjd beredskap inom kommunen. Kommunens tjänstemän firade helg i lugn och ro.
(Arkivbild Sten-Ove Dahllöf)

I vårt moderna samhälle med möjligheter att varna Uddevallas företag och invånare måste det finnas system t ex genom massutskick av SMS som varnar för högvatten. De 60 nya AUDI-bilarna hade hunnits att köras undan om så skett. Och alla bilar på Kampenhof hade aldrig behövt dränkas i vatten om hela området spärrats av och förhindrat bilar att parkera där. I dagsläget kommer till nöds några enstaka skyltar med "Risk för översvämning" upp i båda ändarna av Bastiongatan.

Detta är på tok för dåligt!

Man talar ibland om att installera portar ute vid Badö. Hjälper det om vattnet stiger så högt som på Sten-Ove Dahllöfs bild ovan?  //

15 kommentarer:

 1. Skandal! Var är kommunens krisberedskap? Hemvärnet måste agera och varna. Varför är politikerna så tysta och handlingsförlamade? Vi måste bygga vårt samhällsskydd och vår beredskap starkare!

  SvaraRadera
 2. Ansvariga på Tovek´s borde väl ha vetat vad som skulle komma och hunnit köra iväg alla bilar när vädret är som det är. Kanske inte försäkringar gäller när man inte försöker undvika skador ?

  Jan T. Lagen.

  SvaraRadera
 3. Jan Johansson2011-12-04 21:36

  Handtagen måste sitta väldigt lågt på Audi-bilar.....

  SvaraRadera
 4. Karl Söder tull2011-12-04 23:22

  Skäms politiker och tjänstemän inom kommunen!
  Kaos i centrum med stora skador vid varje storm.
  Vi medborgare litar inte på er. Lättjan blir ert fall.

  SvaraRadera
 5. Alla i Uddevalla vet väl vad som händer vid oväder som detta? Förstår inte vad "kommunens tjänstemän" skulle gjort istället för att "fira helg". Lite ansvar har vi väl själva? Problemet med Toveks bilar är beklagligt men knappast kommuntjänstemännens fel? Snarare deras eget som inte körde undan dem.
  "En som hade vett att själv flytta sin bil"

  SvaraRadera
 6. Det finns väl ingen som med vett och vilja låter sin bil bli dränkt av havsvatten? Det är de som inte har kunskap om Uddevallas speciella förhållanden som råkar värst ut. Därför krävs det ett ansvar från kommunen.

  SvaraRadera
 7. Om vi nu ska tro de som mässar om klimatförändringar, vilket är upp till var och en att tro/inte tro på, kommer detta bara att bli värre. Kanske dags att höja hela hamnområdet halvannan meter. Dags att börja nu i så fall.

  Roger L

  SvaraRadera
 8. Leif Johansson2011-12-05 16:18

  Miljoner läggs på att få hit nya företag. Varna och hjälpa nya Toveks kunde man inte...
  Maritima Uddevalla låter ju fint. Rasad kaj borta vid Riversideängen och översvämningar vid lite vind lockar många besökare...

  SvaraRadera
 9. Uddevallare2011-12-05 18:21

  2 x anonym och Jan J verkar tycka att man får skylla sig själv!
  Problemet med översvämningar har funnits sen Uddevalla grundades troligen?
  Kanske dags att göra något åt resten nu, liksom man gjorde när området vid Kochs gränd byggdes?
  Att det finns folk som är på besök och INTE känner till detta, eller att m an t.ex sitter på en bio eller teater utan kontakt med omvärlden i ett par timmar, som räcker mycket väl för att vattnet skall stiga en meter, tycks inte de bakom dessa kommentarer kunna inse? Man kanske har parkerat bilen där för att resa nånstans från Resecentrum som ligger strax intill?
  Tänk först innan ni kommenterar!

  SvaraRadera
 10. "Uddevallare" har naturligtvis rätt eftersom ägare, ledning och anställda på Tovek´s antagligen inte är från Uddevalla och inte känner till och har en aning om hur vädret påverkar stigningen av vattnet. Andra som bor i stan vet ju att om man sitter på en teater i två timmar så har man säkert en aning om att det kan hända eftersom det händer nästan varje år när det stormar.
  Jan T. Lagen

  SvaraRadera
 11. Det verkar vara en hel del naiva Uddevallabor som lägger kommentarerer som att allt går att skylla på kommuntjänstemän och påståendet att " lättja" blir tjänstemännens fall är mer eller mindre kränkande mot den yrkesgruppen. Toveks bil är inget nytt företag i U-a. Det är samma personal som förr var på Blennemarks och tidigare Bohus Motor. Dom vet mycket väl om de problem som finns. Toveks har väl som alla andra företag en väktarfirma som tittar till företaget ibland. Varför meddelade dom inte sin kontaktman på Toveks ? Dom borde sett att vattnet steg vid
  bilfirman.

  SvaraRadera
 12. Folk e för lata och naiva för att inte flytta bilen när uddevalla översvämmas. Folk får tänka lite istället för att klaga på andra.

  SvaraRadera
 13. Det är inte första gången som det förstörs bilar utanför toveks. Att de inte lär sig, det är det märkliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observera att detta inlägget är från 2011 års översvämning. Toveks lärde sig faktiskt läxan och flyttade sina bilar till torrare mark denna gången.

   Radera
 14. Vore trevligt om du skriver vad du anser om hur kommunen skall göra med nytt badhus m.m. med tanke på det allt som oftast stigande vattnet i stan. Själv så tänker jag mig att alla stans idrottsanläggningar läggs uppe vid Rimnershallen. Simhall, skjutbana, ishall, boulebana, fotbollsarena som fungerar internationellt m.m., en idrottsstad i staden med täta förbindelser.

  SvaraRadera