2011-12-23

Lyckad räddningsövning i Uddevalla hamn

Insänt av Uddevalla Hamnterminal:

"Det blev en mycket lyckad övning den 21/12 i hamnen mellan Räddningstjänsten - M/V "Happy Delta" och U-A Hamn.  Efter att Räddningstjänsten fick larm vid 10-tiden om olycka ombord i
maskinrummet på M/V "Happy Delta" så ryckte de ut till Sörvikskajen med tre bilar och två insatsledare.


De fick besked om att två besättningsmän fanns kvar ombord i maskinrummet, vilket var helt svart av rök och inget ljus fungerade. Ned med två rökdykare tillsammans med en besättningsman för att lokalisera dessa och få upp dem. Operationen leddes av en från Räddningstjänsten på däck och fartygets maskinchef Martijn Van Hoeve.
Samtidigt fick Uddevalla Hamnterminal i uppdrag att ta fram deras räddningscontainer, speciellt inredd för att lyftas ombord och ta iland skadade. Man fick även spärra av delar av Sörvikskajen och
tillsätta ISPS-vakter så att inga obehöriga kunde komma dit.


Det tog ca 30 min från att Räddningstjänsten kom ombord tills man räddat de båda skadade besättningsmännen till "friheten" och kunde lyftas i land med räddningscontainern.

Denna övning gav många tankar / ideér för fortsatta övningar /skarpa lägen. Samtliga inblandade var nöjda och insåg att det behövs fler träningar liknande detta. Efter att räddningsaktionen var över, så visade fartygets personal Räddningstjänsten deltagare runt i ett upplyst maskinrum och de fick se hur trångt det är, med trånga trappor och många skrymslen och vrår.

ETT STORT TACK TILL SAMTLIGA INBLANDADE!

Uddevalla Hamn
Jan-erik "Diddi" Henriksson
PFSO / PSO"

(M/V Happy Delta. Foto Jan Johansson, Uddevalla. Från MarineTraffic.com)

2 kommentarer:

 1. God Jul alla !!!

  Här sover alla med snuttedjur och Bamsebjörna .... tryggt !!!

  Jag noterade detta MYCKET GULA fartyg i hamnen från Uddevalla Sjukhus - är det speciellt för övningen? Eller bestämmer räddningstjänsten att nu kör vi och alla fartyg över ett visst antal DWT får acceptera detta.

  Hur som helst...TÄNK om ex NU-sjukvården kunde tänka på samma sätt !

  Nu vet man att Socialstyrelsen ligger 6000 ärenden per år back (enl DN) - dvs vad man än gör nu kommer ingen få sota för det !!! Det vet NU-vården.

  Man kan som duktig tjänsteman som i Carema spara pengar och få högre lön. Politikerna slår sig för bröstet... och patienterna lider ty politikerna vet ej vad de sysslar med. De kan valsedlar, partibok och i viss mån budget - men det kan ej sjukvård.

  Men de beslutar om din mors vård !!!

  Men i den rökfyllda verklighetsnära vardagen är det som alltid....

  God Jul kära Vård2010 politiker - S-FP-V-C !!!

  Ni har skapat ett kaos och det fortsätter !!!!

  Och många av dessa som Elwing (C), Jonäng (C) och Engdahl (S) bor i kommunen !!!

  Jag frågar - HUR är detta möjligt?

  Är det en God JUL för alla patienter som far illa i NU sjukvården som Vård2010 skapat?

  Tänk lite mer under 2012

  SvaraRadera
 2. Tackar för ett mycket gott inlägg, där tyvärr mina kunskaper sviktar, en stor bukett till inlägget. G. Birgerson

  SvaraRadera