2011-12-02

Var är den här utsikten?

Insänt av Owe Petersson:

"Hej Gunnar! 
"Utsikt över Uddevalla" står det på detta vykort  från "Förlag: E. Lundkvist Bok- och Pappershandel,Uddevalla"  enligt text på baksidan.
Frågan är nu var i Uddevalla detta kort en gång  kan  vara taget  och när...någon gång i början av förra seklet  t eller så...?
Och var låg den bok- pappershandeln....? 
Hjärtliga hälsningar!
Owe" 

Kan du svaren så skriv i kommentarsfältet.  //

6 kommentarer:

 1. Hej
  Att ha rubriken "utsikt över uddevalla" utan någon för staden känd vy kan tyckas förvånande. Det stora huset i mitten och bergen påminner om "Officershuset" vid Västgötavägen och då skulle Österskolan ligga till höger. Men det som talar emot är att då borde regementet skymta bak till höger. Det finns en liknande husprofil mitt i mot dagens Spara men då stämmer inte bakgrunden med hus upp i bergen.

  Per N

  SvaraRadera
 2. Det stora vita huset till höger ligger på Barkvägen och till vänster är officershuset.
  Till vänster om svängen på gatan, Västgötavägen, är "Sixtens" tapp.

  Jan T.Lagen

  SvaraRadera
 3. Det måste vara Västgötavägen med Stenbacken i bakgrunden till vänster. Undrar bara när kortet är taget? Eftersom det är Gunnars barndomstrakter kan han säkert svara på det.

  SvaraRadera
 4. Tror att det är Västgötavägen i mitten. Kortet taget från Herrestadsgatan mitt emot Österskolan./Lae

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Jovisst är det Västgötavägen som skymtar mellan husen. Ovanlig vinkel på "officershuset" på Kaserngatan 1, senare Västgötavägen 39. Det byggdes 1910 - 1913 på privat initiativ. Omedelbart till höger om bilden ligger Östra skolan, en småskola för barn i åk 1 och 2. Där gick barn från Bräcke,Fossum,uoffbostäderna, Halla, regementet, Stenbacken och Västgötavägen. Jag bodde uppe på regementet. På hösten 1949 traskade jag och min kamrat Bengt (Hederén) ut genom stallgrinden, ned längs Stenbacken med sitt myller av kåkar och ut på Västgötavägen, passerade Kämpegatan och Sixtens affärshus med mangel, vek in genom skolgrinden för att möta vår fröken Hagensten och våra nya klasskamrater. I bildens övre högra kant skymtar en byggnad på regementsområdet. Det är regementets första bilgarage (överstens bil), som byggdes i början av 1920-talet.

  SvaraRadera
 6. Jag bodde på Herrestadsgatan mellan åren 1938 och 1949 och gick på Östra skolan 1946-1949. Jag kännar igen de låga bruna trähusen vid Herrestadsgatans början.
  Jan

  SvaraRadera