2011-10-05

Uddevalla kommun redovisar miljöarbetet på webben

PRESSMEDDELANDE

Nu erbjuder även Uddevalla kommun sina invånare att ta del kommunens miljöarbete via verktyget Miljöbarometern. Miljöbarometern visar på ett lättfattligt sätt hur bra Uddevalla ligger till i olika miljöfrågor.

Hur bra är vi på att sortera sopor i Uddevalla? Hur många kör miljöbil? Nu kan du få svaren på dessa frågor i en helt ny Miljöbarometer på uddevalla.se. Utvecklingen redovisas med glada gubbar, staplar och pilar som visar trender.

– Medborgarna ska kunna ta del av miljöarbetet på ett enkelt sätt, det är därför vi använder Miljöbarometern, säger Birgitte Johansson, miljösamordnare.

Energianvändning i gatubelysning, hushållens vattenanvändning, antalet resor med kollektivtrafik och andel skyddad natur är några av de parametrar som redovisas i Miljöbarometern. Miljöbarometern kommer kontinuerligt att byggas på med mer information och innehåller både kvantitativa och kvalitativa mål.

– I Uddevalla är vi exempelvis bra på att sortera förpackningar. Förra året lämnade vi 98 kilo förpackningar per person till återvinning, jämfört med 81 kilo per person i hela Sverige.

– Ett annat, mer kvalitativt mått, är antalet besök vid Naturskolan Åleslån. Varje år har skolan cirka 3700 besök. Det betyder att 30 procent av alla elever i förskola till grundskola besöker naturskolan under ett läsår, säger Birgitte Johansson.

Uddevalla är Sveriges första EMAS-registrerade kommun. EMAS-registreringen innebär krav på miljömål, uppföljning samt att kommunen tar fram en årlig miljöredovisning som ska publiceras offentligt. I detta arbete används Miljöbarometern.

Länkar

Uddevallas miljöbarometer http://uddevalla.miljobarometern.se/

Information om verktyget miljöbarometern http://miljobarometern.se/

För mer information, kontakta gärna:

Birgitte Johansson
Miljösamordnare Uddevalla kommun
Telefon 0522-69 73 58

Mikael Lindell
Miljöbarometern Sverige AB
Telefon 08-41 00 40 41

Miljöbarometern: IT-verktyg för miljöredovisning på webben

Miljöbarometern är det digitala verktyget för kommuner och organisationer som vill redovisa sitt miljö- eller hållbarhetsarbete på webben. Med hjälp av Miljöbarometern kan man enkelt följa upp och redovisa mål, nyckeltal och åtgärder. Syftet med verktyget är att förenkla det miljöstrategiska arbetet och öka insynen och delaktigheten i miljömålsarbetet.

Miljöbarometern Sverige AB
miljobarometern.se
08-41 00 40 41  //

4 kommentarer:

 1. Får / kan man inte kommentera här? / MAtts

  SvaraRadera
 2. Äntligen! Låt mig bara säga att jag runt 1966 skrev en insändare i Bohusläningen och föreslog att kommunen skulle göra en systematisk miljöinventering, upprätta en plan för att ta itu med de värsta problemen och informera invånarna om allt.

  Sa också att Uddevalla då skulle framstå som ett föredöme bland andrta kommuner. Så det kan gå!

  MAtts Willborg

  SvaraRadera
 3. När kommer Uddevallabloggen att kommentera faktumet att kommunens största privata arbetsgivare skall lägga ned?

  SvaraRadera
 4. Ser här ytterligare hur folkkommunen slår sig om bröstet, då min mening inte var att slå undan benen på Uddevallas miljömedvetenhet kan jag inte stillatigande se vidare på vad man glömmer kanske i kostnadssyfte . , Ursäkta uppehållet fick ett giftmail i min incom ,måste tyvär innehålla objektet jag hade tänkt offentliggöra nu , kan kanske komma vidare till nästa objekt när jag har säkerställt min egen säkerhet, hoppas vi kommer vidare.Lazaruz

  SvaraRadera