2011-10-19

Torggumman

I en kommentar till föregående inlägg skriver Anders Bissman:

"Gunnar, kommer du ihåg den gamla gumman som sålde bl.a. påskris vid sockeln till statyn? Har du möjligtvis uppgifter och bild på henne?"

Jag gissar att det är torggumman på bilden som Anders tänker på. Vi hade med henne på en berättarafton i våras och då var det någon som berättade om henne. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet men det kanske någon av Uddevallabloggens läsare gör?

Jag tror att hon bodde på Vennerberg?  //

5 kommentarer:

 1. Gumman på bilden hette Tora och bodde på Vännerberg.Hon bodde i skogen där elljusspåret till Bjursjön börjar.

  SvaraRadera
 2. Anders Bissman2011-10-20 08:13

  Det var precis den gumman som jag tänkte på. Hon måste ha stått där nästan varje dag i flera årtionden?

  SvaraRadera
 3. Ett fantastiskt stycke U-a historia, ni är så sköna som kommer ihåg sådant! Själv minns jag ju Vänneberg som en utkant, som sagt var på väg mot Bjursjön. Bussen till Bleket & skidorna på. Sedermera hade jag vänner som bodde nära järnvägsövergången t ex familjen Forster.

  SvaraRadera
 4. Den där bilden måste ju vara 70-tal eftersom El Toro finns. Tänk att det fortfarande var riktigt torghandel med äggförsäljare på rad där uppe längs kanten.

  Jag kommer mycket väl igen kvinnan på bilden. Skulle jag gissa något om ålder så är det att hon på bilden är runt 60, kanske mindre. I vilket fall som helst kan hon knappast ha varit gammal gumma i flera årtionden.

  SvaraRadera
 5. Lennart Skarin2013-02-17 13:00

  Kvinnan hette Tora. Hennes make hette August och var skomakare. I
  folkmun blev det Lotta. August hade hand om sin utvecklingsstörda broder.August och Tora hade en son .Jag tror han hette Karl Alfred
  Huset där de bodde byggdes av en rallare vid Lelångenbanan och låg
  norr om och granne med skrothandlare Karlsson.

  SvaraRadera