2011-10-18

Ingalill Johansson - värd ett kulturpris

(Arkivbild torghandel)

Uddevalla Hembygdsförening föreslår som mottagare av Uddevalla kommuns kulturpris 2011

Ingalill Johansson, Sjöändan 10, 451 93 Uddevalla

Ingalill var bara 11 år när hon för första gången fick följa med sin mor till Kungstorget i Uddevalla och hjälpa till i moderns salustånd. Det var till påsken. Det blev inte någon engångsföreteelse. Allt sedan dess har Ingalill varit torget trogen. Till en början som hjälp åt sin mamma men senare tog hon över verksamheten. De varor och produkter som såldes kom från den egna gården.
Med tiden har sortimentet blivit ägg, blommor, frukt och grönt och numera är de inte producerade hemma på gården. Däremot kan årets växlingar följas i det extra sortiment, som Ingalill dukar upp vid sitt stånd, påskens björkris, gravdekorationer till allhelgonahelgen och julens granris är exempel härpå. Allt fortfarande hämtat från den egna gården.

Ingalill bär numera ensam upp den gamla traditionen med kontinuerlig torghandel i Uddevalla. Sommar som vinter i alla väderlekstyper sätter hon upp sitt stånd på Torget. Hon är tidigt på plats och hon sviker inte sina gamla kunder. Hon har på så sätt blivit symbolen för ett levande centrum och hon personifierar alla de slogans som finns på centralortens handel.

Ingalill har varit Torget i Uddevalla trogen i 60 år. Hennes centrala position i staden  betyder att hon är lätt att nå. Alla som söker sig fram till Ingalill handlar inte. Främlingar frågar om olika saker och andra utnyttjar tillfället till en pratstund. På detta sätt spelar Ingalill en särskild roll i Torgets liv.

För denna sin gärning som ensam bevarare av en gammal tradition i ”Handelsstaden Uddevalla” föreslår Uddevalla Hembygdsförening Ingalill Johansson som mottagare av Uddevallas kulturpris 2011.

Gunnar Klasson
ordförande  //

6 kommentarer:

 1. Söder tull2011-10-18 20:12

  Grattis Ingalill! Du är en vardagshjälte för oss uddevallabor. Fina varor, glädje och gemenskap får vi tack vare dig. Du gör centrum levande! Tack.

  SvaraRadera
 2. Anders Bissman2011-10-19 09:26

  Gunnar, kommer du ihåg den gamla gumman som sålde bl.a. påskris vid sockeln till statyn? Har du möjligtvis uppgifter och bild på henne?

  SvaraRadera
 3. Många gamla gummor fanns det!

  SvaraRadera
 4. Grattis, Inga-Lill! Bra val av dig, Gunnar.

  SvaraRadera
 5. ...av ER, menar jag givetvis! Sorry.

  SvaraRadera
 6. Grattis Inga-Lill Det är du väl värd.

  SvaraRadera