2011-04-23

Steget efter - den sämsta film jag sett..?

I kväll såg jag med förväntan fram emot Wallanderfilmen Steget efter i SVT1. Och det var inte Krister Henriksson i rollen som Wallander utan den "riktige", Rolf Lassgård.

Men efter en stund börjar jag ana ugglor i mossen, jag känner igen mig. Och när den här scenen dyker upp i rutan så förstår jag. Det är vita villan och befälsdasset på Ramsvik, där jag var häromdagen.

Nu minns jag att 2005 spelades det in en Wallanderfilm i Uddevalla, på Ramsvik, i Herrestads kyrka, på ett p-däck på Hovhult  m fl platser i Uddevallas närhet. Ystadspolisen Wallander springer alltså omkring på de urbohuslänska granitklipporna. Det känns bara helt fel.

Här tittar Kurt Wallanders danske poliskollega in i det tvåpipiga befälsdasset på Ramsvik.

Detta är en av ett otaligt antal filmer som "förstörs" av att de är inspelade på platser som man känner till. Och saken blir ju inte bättre av att man dessutom känner igen ett antal av filmens statister. Några känner jag väl.

Man blir helt enkelt mer intresserad av hur och var scenerna är tagna så man tappar fokus på handlingen, som då oftast ter sig ganska löjlig.

Här är Kurt Wallander på väg in i stenkällaren på Ramsvik. Där förvarade vi befäl fisk och skaldjur helt enkelt för att det var det svalaste utrymmet vi kunde hitta. I denna stenkällare utspelar sig i filmen flera våldsamma scener.

Jag var faktiskt ute vid Ramsvik några veckor efter att scenerna här hade tagits och förundrade mig över att filmbolaget inte hade städat upp efter sig. Bl a hade man byggt en träbrygga på platsen för vår vanliga badbrygga. Delar av den var kvar.

Skådespelarna, och särskilt Rolf Lassgård, var något av en celebriteter under inspelningarna och sågs en hel del på Uddevallas gator. Filmteamet bodde på ett av stadens hotell. Själv mötte jag Lassgård på Systembolaget på Västerlånggatan och förundrade mig över att han inte var så lång och reslig som han förefaller vara på filmduken.

Märkligt nog fick den här filmen, åteminstone av några filmkritiker, lysande omdömen. Läs exempelvis en av dem, klicka HÄR!!  //

15 kommentarer:

 1. Jag har upplevt precis samma sak med filmerna "Sjön" och "Bäst i Sverige". Dessutom "Steget efter" där jag satt i en bil och väntade på att hämta barn vid Herrestads kyrka, just när scenen på begravningen togs. Jag blev alltså stannad och uppmanad att stänga av motorn. Det tänker jag på när jag ser filmen:-)

  SvaraRadera
 2. Typiskt svensk dålig film. Löjliga skådespelare, löjlig handling, löjliga statister, fel miljöer. Finns ingen trovärdighet alls. Jag saknar Bergmans skärpa och sälta. Vilken frihet han gav oss.

  SvaraRadera
 3. Gnällarslen!!!

  SvaraRadera
 4. Tyvärr är det till såna personer som "anonym" är
  som dagens filmer är tänkta till... Tragiskt att svensk filmindustri har gått under. Vi får se amerikansk film varje gång på bio. Varför aldrig fransk eller tysk? Varför aldrig nordisk film?
  Det finns för många filmskapare i det här landet.
  Alla som kan skriva en liten berättelse och är lite till vänster på den politiska skalan får göra film. Det politiskt korrekta skall fram till varje pris enligt kultureliten. Sen pratas det högt om den kulturella friheten...

  SvaraRadera
 5. Lassgård är stor, Gunnar är större. Så är det bara. Hur reslig är du Gunnar? Själv mäter jag 190cm och tar 120 i bänkpress.

  SvaraRadera
 6. Till korpen, dagens svenska filmproduktion är väl knappast politisk med vänsterinriktning? Anledningen till att det inte släpps tyska o franska filmer är att ingen, förutom ytterst få kommer att se dem. Märkligt också att du med hjälp av ett ord kan analysera vad en annan person är för någon. Det är ju som om jag skulle tolka ditt prat om politisk korrekthet och att bara vänsterinriktade får göra film till att du är en sverigedemokrat!?

  SvaraRadera
 7. Ja "Korpen"använder samma retorik som en typisk SD, precis som dom bildar han sig dessutom en uppfattning om folk på inga eller mycket lösa grunder!
  J.A

  SvaraRadera
 8. Korpen flyger!2011-04-24 01:25

  OJ OJ! Nu vaknade sossarna! Lite vänsterkritik fick fart på gråbetong skallarna. Svensk kulturelit förtrycker alla som inte tillber vänstersamhället. Det är som att alla skall bocka och buga för det politiskt korrekta etablisemanget. Stå med mössan i hand eller försvinn! Svensk film har sedan 68 varit ett propagandavertyg för det sekulära vänstersamhället. Vi ser ett samhälle i förfall. Det samhälle ni har skapat finns nu i era propagandafilmer. Mord lögner och dekadens.
  Sent ska syndarna vakna. Ni skulle vara Gud. Domedagen kommer snart...

  SvaraRadera
 9. Peter: 197 cm lång. Bänkpress? Snarare 20 är 120.

  SvaraRadera
 10. Vi låter "Korpen" flaxa fritt, han kommer snart att störta i brist på verklighetsförankring...

  SvaraRadera
 11. Korpen flyger!2011-04-24 20:09

  Anonym! Du klarar inte av att bemöta mina argument för du vet att mina ord är sanning.
  Hånande och mobbande är det enda du har kvar.
  Det lärde du dig säkert i sossarnas flumskola...

  SvaraRadera
 12. Fint av dig Gunnar att du inte stänger kommentar-funktionen efter ovanstående kommentarer! Men btw visst har man lite större krav på filmer som är inspelade i ens geografiska närhet!

  SvaraRadera
 13. Fast jag är lite svag för Lassgård....ha ha.

  SvaraRadera
 14. Samma här Maggan :)
  Han är gullig och på Ramsviks camping har jag varit med husvagn en gång. Den kanske inte finns kvar.?
  De flesta filmer är inspelade i lämpliga miljöer, ofta utanför orten som skall skildras.
  Känner man inte till platsen, så märker man inget.
  Denna filmen har jag inte sett än.
  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 15. Håller med Maggan!
  /M.

  SvaraRadera