2011-04-20

Skruttig båt förfular hamnen

Insänt av Lisbeth:

"Hur i allsin dagar kan den här skruttiga båten tillåtas att ligga vid museibryggan och  förfula hamnen?"

Ja, det är väl bara att instämma i att detta är ingen vacker syn. Jag har hört ledande politiker uttala att den bör komma bort härifrån. Inget tycks dock hända. Förra sommaren stod det ett partytält högst upp på båten och det var ibland ett livligt och högljutt partajande där. //

19 kommentarer:

 1. Ja den och många av de andra lite längre in så kallat klenoder som bara är lite färg.

  SvaraRadera
 2. Uddevalla är just nu ingen vacker stad att anlöpa med båt. Raserade kajer och flera fula renoveringsobjektpå hamnens A-läge skämmer hela stan.. Hoppas framtida planer innebär en uppsnyggning!

  SvaraRadera
 3. Denna hade kunnat bli häftig om den fick färg å en rejäl uppfräschning, men nu ligger hon bara där vit och full i rost.... Likaså den där "sally 2" borde flyttas ,ett avstannat projekt då jag inte sett någon verksamhet där , sitter fastrostade tvingar i relingen... och snälla ta bort katamaranen som ligger jämsides me "tolly" !! Annars tycker jag Tolly, den lilla fiskebåten, hasselö samt båten bakom hasselö kan gott ligga där för där är det folk som verkar bry sig om dom !

  SvaraRadera
 4. Man kan väl inte ha båtplatser bara för fina båtar, det kallas diskriminering,. Det är inte alltid så lätt att avgöra när nån vill ha båtplats hur deras båts skick är, en båt kan skabba tillsig ganska fort.
  Förövrigt så är det säker inkomst till kommunen.

  SvaraRadera
 5. Ägaren till denna båten betalar säkert ingen hamnavgift!

  SvaraRadera
 6. Denna båten låg till salu på blocket för en tid sedan, vet ej dock om den ligger kvar ännu. Det är säkert därför inget görs vid den för närvarande.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med "båtliv" här ovan.

  Om en båt utgör en miljöfara eller är en olycksrisk ska den förstås tas om hand på något sätt. Men att något är "fult" är inte orsak nog. En levande hamn är ingen turistkuliss, det är väl bland annat olikheterna som visar på just liv.

  SvaraRadera
 8. En sak hade väl varit om den använts, men den har legat förtöjd här alltsedan den kom till Uddevalla för ett par år sedan.

  SvaraRadera
 9. Den var ute i sommras. Fint äldre polskt örlogsfartyg för oss som uppskattar sånt. Dock väldigt törstiga motorer, kanske därför hon ofta ligger vid kaj. Ganska väl hållen jämfört med annat i bävån, färgen som är vit är ej den bästa grå hade passat bättre.......

  SvaraRadera
 10. Uddevallare2011-04-24 20:04

  Till Kurt H: Tror du verkligen den skulle få ligga där gratis??

  SvaraRadera
 11. att säga att en "ful båt" inte får ligga i Uddevalla hamnen är som att gå fram till en ful människa på stan och säga att den inte får lov att gå där, det är EXAKT samma sak och hade nu inte denna mannen betalt hamnavgiften (idiotiskt påstående) hade nog den båten bogserats bort ska du se.
  Sedan känner jag denna mannen och var även själv på båten då de "partajades" och det var under fjordfestivalen då HELA UDDEVALLA festade :) är det kanske inte BÄTTRE om man sitter i en båt och festar än att ge sig ut på gatorna?
  det är väldigt lätt att inte nämna hela historian, TACK!

  SvaraRadera
 12. Intressant att läsa alla åsikter folk har om ens fartyg.
  Med tanke på ris från vissa gnällspikar (förmodligen land krabbor)som råkar pasera hamnen nån gång i bland men inte har annat vettigt att göra än att gnälla....
  Ägaren till detta fartyg är då densamma person som tog upp den ovan lovordade Hasselö när hon så tragiskt sjunkigt på grund av misskötsamhet förra vintern som gjorde ett avsevärt större "ful" intryck i våran nästan så fina hamn.

  Visst ska hon få färg och bli vacker igen denna mycket potenta före detta krigare och kustbevaknings fartyg.

  Hon är inte direkt ett lastgammal fartyg då hon är byggd så sent som 1979, hon är hel o fin i botten och blästrades o målades i botten och lite annat så sent som 08 men som vi alla vet tyvärr lite dåligt omhändertagen.
  Om man tittar närmare på henne så är det endast dom övre 15 cm runt skrovet som är boven i rost dramat då hon haft en avbärarlist där som blev borttagen efter blästring och målningen. detta rost rinner då ner på övriga då före detta vita skrovet, sen finns det ju lite skav o sånt till det men...

  Ja båtplatsen är min och således betalas varje år som sig bör, ägde även fiskebåten Scandina som låg där innan.

  Det som kanske inte direkt märks utifrån då är ju att vi grejar/jobbar med henne på insidan
  och om ni som jag märkt det så har det varit vinter o tusan så kallt o massa snö o då går det så där att jobba ute med då framför allt målning.. fast kanske inte alla riktigtt vet hur sånt fungerar.

  Jag satt oxå inne i värmen o mös o färglade båten i datorn men lik förb... så va d ingen förg på henne nästa gång jag tittade :(

  Sen att jag liksom dom andra stora "båtarna" ligger här är ju just därför att det är platserna som finns i Uddevalla för lite större "båtar" o sen får ni väll ändå hålla med om att om det nu bara var färg på på mitt fartyg så hade hon väll ändå varit ett blick fång för våran hamn liksom dom andra stora "båtarna" som ligger där.

  Måste väll ändå ge ett genuinare intryck av en hamn än bara massa plast "dingar".

  Sedan att det "partats" på båten några gånger under tex fjorden och båt racet trodde jag var nått som hörde det marina livet till då övriga gästande båtar stod för merparten av det kalasande som var under den tiden.
  Sen är det väll uppenbart att det är det våra politiker vill uppnå med planeringen att det ska vara ett marint centrum, hela inre hamnen en gäst hamn osv... vad i hela fridens namn tror ni kommer att hända då? nån som varit på tex Smögen bryggan? o här gnys det om några små kalas hahaha.....

  Ni gnällspikar som inte har annat för er kan ju komma ner o hjälpa till så blir hon ju vackrare fortare så ni slipper må så dåligt.

  Vem vet gör ni ett gott jobb så kan vi ju ta med er ut på en havsfiske tur så ni med får lite vatten stänk i håret annat än i duschen ;)
  ;)

  Är det någon som vill något om båten så kan ni ju alltid titta in när vi är där.

  Sedan får ni andra som inser vad det är ha tack för edert stöd.

  Gunnar du är med välkommen så du kan få rätt uppgifter när du guidar i hamnen ;)

  SvaraRadera
 13. didrik andersson2011-04-28 19:44

  jag tycker det är en väldigt cool och fräck båt så jag håller med ägaren fullt ut och kan till och med hjälpa till någon gång på båten :)

  SvaraRadera
 14. Du är välkommen Didrik :)

  SvaraRadera
 15. Är mycket medveten om faktumet att hon inte är bildskönast just nu...

  Vet inte om ni varit förbi där sista veckan o sett att hytten börjat att få sig en yttre genomgång och i skrivande stund delvis fått ny grundfärg.

  För den som finner det intressant så ska hon få mörk blått skrov med grått däck, gråa räcken på däck och över hytt, grå nedre halvan av hytten och blå övre halvan, baksidan luft intagen gråa och övrig däcks byggnation grått.
  Åsikter om detta?

  Hon kommer även att få en lyftkran på akterdäck och kommer till att kunna vara behjälplig vid olika marina uppdrag, bärgningar, bryggbyggen förankringar, reparationer, osv i våra farvatten. Finns även tankar om att köra dyk och havsfiske turer med henne.

  Sen kan jag ju även säga att även om hon ser "lite" skamfilad ut just nu så är hon fullt körbar och det finns ingen risk att detta fartyg skulle sjunka i hamnen o knappast ute på havet heller för den delen. det är ett mycket potent och sjödugligt fartyg och som tidigare militärt fartyg så är hon ju då byggd i täta skott/sektioner för att kunna flyta även hon får skador i flera av sektionerna. får typ till en torped, mina eller flertalet välplacerade sprängladdningar för att sänka henne.
  Botten är i 7mm stål.

  Räcker alltså inte att strömmen försvinner eller att man inte är där o länsar henne på några dagar som väll oftast varit fallet med dom flesta båtar som sjunkit i hamnen.

  Som jag berättat tidigare hade jag ju fiskebåten Scandina som låg på samma plats och hon tillhörde den ovan nämnda kategorin.

  Visst va hon fin för ögat som många andra skutor osv men jag tröttnade på den ovisheten om båten flöt eller inte när man kom dit nästa gång. kan ju nämna att om jag inte va dykare som jag är så hade den "fina" skutan gått till botten flertalet gånger.

  Kommentar till kommentaren om att hon drar så enormt mycket bränsle.. så gör hon faktiskt inte det med tanke på att det är 40 ton båt som förflyttas.

  För er som är insatta så drar hon mellan 3,5 och 7 liter distansen beroende på fart då så klart. då pratar vi fart på mellan 8 och 23 knop. vid ca 13 knop ca 4.5 liter dist och vid 18 knop ca 5.6 liter dist. Vilket då innebär för er andra som räknar per timma ca 50 liter vid runt 13 knop.

  Något annat någon vill veta?

  SvaraRadera
 16. Roligt med fartyg som har lite karaktär. personligen att det ser väldigt trist med dessa kilometerlånga bryggor av bavarior och liknande baljor. I hyffast skick är denna en tillgång och det verkar ju som att detta kommer lösa sig med tiden. Man kan dock inte begära att allt ska hända på en gång.

  Antar att den bränslenotan inte är så farlig för den typen av fartyg. Måste dock påpeka att "min" båt M/S Juno som går på göta kanal drar 50l/t i drygt 10 knop och hon väger 310ton. Men det går ju inte att jämföra. Det låter som ett bra färgval också måste jag säga!

  Keep up the good work!

  SvaraRadera
 17. Har ändrat färgvalet nu som till viss del kan beskådas på plats då stor del av hytten nu är målad och i dagarna blir resten av hytten o lite till målat.
  Färgen på överbyggnad blir blir grå ( lite blå grå) och planer på skrovet är en mörk grå typ antracit.
  Tror detta kommer att ge ett vackert bildskönt fartyg med ett neutralt men ändå samtidigt lite modernt utseende.

  Såg för övrigt det var nya "gnällspikar lyckat få in ett gnäll även i Bohusläningen. (på tal om tidning med färska nyheter haha), låter som man lagt dit båten i dagarna o snott en plats där o lagt den på. o vrak hmm.. har för mig dom ligger på botten.. både när det gäller båtar o folk haha

  Tänk att folk kan ha så tråkigt liv att om dom tex går förbi en båt i hamnen att usch va ful den va måste skriva till en blogg o ringa tidningar osv... säkert stora samtalsämnet på kaffe repet med...
  Tänk alla fula bilar o annan skit som rullar o står överallt tänk om allt sånt ska kommenteras.. jaja då har dom ju nått att göra i sina annars uppenbart meningslösa liv..

  Åter igen tack till alla andra som går förbi och säger att det e roligt att se att det blir färg osv o att det blir bra när det e färdigt osv.. det e ju det som är tanken att hon ska bli fin igen o pryda våran hamn.

  SvaraRadera
 18. Kanske det finns någon "gammal" inrednings snickare där ute som är sugen på att hjälpa till med inredningen?
  Hjälp med annat går bra det med :)
  Kanske inte så mycket lön men har man ett båt o fiske eller dyk intresse så är man ju självklart med bjuden på våra dyk o havsfiske turer.

  För kontakt ring 0705-312457

  SvaraRadera
 19. Här finns att du behöver veta om båten:
  http://www.dykarna.nu/dykare/5493.html

  SvaraRadera