2011-04-17

Ramsvik - ett paradis på jorden

Idag var det en perfekt dag för en tur till Ramsvik, Bohusläns regementes gamla övningsområde i yttersta havsbandet. Här har man varit många gånger, främst förstås under tiden på regementet. När repförbanden ryckte in till kasernerna i Uddevalla fick inneliggande åldersklassen flytta ut till Backamo och Ramsvik.

Till Ramsvik cyklade kompanierna. Ja, ni läste rätt! Cyklade längs den livligt trafikerade E 6:an. Jag minns inte att det någonsin inträffade någon trafikolycka vid dessa cykelturer. Efter en hel dags cykling anlände kompaniet till Ramsvik och när beväringarna första gången kom cyklande utför backen på bilden och ner mot baracklägret undrade de allt vart de kommit.

När de väl hade acklimatiserat sig stortrivdes de, precis som vi befäl. Övningarna var som regel väldigt lättsamma och allt gick i sakta mak. Sol, bad och fiske var rikligt förekommande.

Vita villan, det tvåpipiga befälsdasset och en förläggningsbarack finns kvar. Resten är rivna.

Av befälsbaracken återstår i stort sett altangolvet i betong. Där har man suttit och njutit många gånger, t ex av nyfångad stekt makrill. Vill du se flera av mina bilder från dagens utflykt så klicka HÄR!!  //

8 kommentarer:

 1. Det stället glömmer man inte, regn i två veckor utan uppehåll och en bäck genom tältet. Roligt att se bilder iaf.

  SvaraRadera
 2. Ett minne:
  Året var 1955. Stabskompaniet var förlagt till Ramsvik. Regementschefen skulle komma på besök. Kompanichefen fick order av honom per telefon: ”Bastun skall vara uppeldad när jag kommer”. Han var ju en entusiastisk bastubadare.
  Följaktligen tändes ugnen i god tid. Av någon anledning stod efter ett tag hela bastun övertänd i lågor och gick ej att rädda.
  När regementschefen (Smedmark) anlände skickades dåvarande kadetten Fogelin fram för att möta honom och han anmälde med hög röst: ”Överste bastun uppeldad enligt order”.
  Översten såg först nöjd ut men mörknade märkbart när han strax efteråt sneglade åt bastuhållet och insåg anmälans verkliga innebörd!
  Nåja under den fortsatta veckan snabbyggdes en ny så att han i fortsättningen fick sitt bad vid besök

  SvaraRadera
 3. att när livet inom kasernområdet blev för långsamt och solen sken, åkte gärna kasernförvaltarn för en inspektionstur över dagen till just Ramsvik och medhavt spinnspö....
  Det var många som trivdes gott där.
  anonyme
  Bengt H

  SvaraRadera
 4. Nu ska vi inte missunna hårt arbetande statstjänstemän lite avkoppling i sin tjänsteutövning! /M.

  SvaraRadera
 5. Mins att vi ledde korna in i befälsbaracken när befälen satt på sin altan i andra änden, gissa om dom blev förvånade när korna tittade ut på altan...

  SvaraRadera
 6. Vilka minnen som väcks när man ser bilderna. Jag har haft tur som fick uppleva Ramsvik.

  Salmén

  SvaraRadera
 7. Ja Ramsvikslandet är verkligen fantastiskt, är där och sportfiskar några dagar varje år i Augusti. Bergylta, makrill och annat smått och gott som kämpar bra kommer upp. En del går tillbaka och en del åker upp, gärna makrillen. Det som går tillbaka väldigt varsamt är de små Torskarna jag faktiskt har fått på kroken, och blir enormt tårögd de gånger de flyter upp till ytan igen ! Vilket turligt nog är väldigt sällan !

  SvaraRadera
 8. Är det någon som har gamka bilder på Grosshamn. Jag gör en broschyr för Grosshamns Fältstation

  SvaraRadera