2011-04-13

Bröderna Mattssons skrädderi


Enligt annaama var det framför det här huset som bussen i Mats Karlssons inlägg stod. Så här skrev annaama i sin kommentar.

"Inte Uddevalla?? Hallå!

Hade jag bara haft en scanner tillgänglig så kunde jag visat upp ett foto på min farmor, min far, ett par av hans bröder samt hunden Bella tagen vid exakt samma plats, nästan samma tid.

Skrädderiet låg kvar i samma hus fram till slutet av 50-talet. Hörnet Göteborgsvägen-Södergatan."

Södergatan går alltså på denna bilden in till höger.  Men, jag undrar? Fönstren stämmer inte??  //

8 kommentarer:

 1. Panelen stämmer inte heller, och inte höjden på huset. Kanske Annaas släkt hyrde in sig någon annanstans under någon period?

  SvaraRadera
 2. Samma plats olika hus?

  SvaraRadera
 3. Det ser ut som det skiljer runt 50 år i tid mellan bilderna. Det gamla huset kanske har ersatts av det nyare på samma plats?

  Jonas Andersson

  SvaraRadera
 4. Det här var spännande! Systern och jag har slagit våra kloka huvuden ihop och jag har även plockat fram det gamla fotot. Det visade sig inte föreställa farmor och bröder, men väl Elof Mattsson, den berömda hunden Bella och förmodligen en gammal flamma, eller möjligtvis hans svägerska. Året är 1924. Huset är det samma som på bilden i det förra inlägget. Det står även ett fordon parkerat på exakt samma ställe som på bilden, lyktorna ser identiska ut!

  Men, har vi kommit fram till, det är inte huset på Göteborgsvägen! Familjen Mattsson bodde i Femkanten på Södra Drottninggatan och vi gissar att det är utanför det huset både bilderna är tagna. På min bild saknas skyltarna i fönstren men det är ingen tvekan om att det är samma hus. Förmodligen har skrädderiet legat här innan det flyttade till Göteborgsvägen.

  Porten som syns på förra bilden syns inte på min bild, verkar inte finnas, däremot är en stor skylt VERKSTAD satt mellan husen. Det är förmodligen någon typ av bilverkstad som avses. På bilden bland annat syns dunkar eller stora plåtflaskor av något slag. Det går ju också att uttyda ordet "oil" på en av skyltarna på förra bilden.

  Möjligen skulle min kusin Ulla kunna veta mer exakt.

  SvaraRadera
 5. Definitivt inte samma hus! Möjligen samma kvarter?

  SvaraRadera
 6. Men Kurt H, läste du inte min kommentar ovan?

  Jag har i alla år varit övertygad om att huset på min bild varit just från Göteborgsvägen. Och tog alltså för givet att bussbilden också var därifrån. Men vid närmare granskning så torde både min bild och bussbilden alltså i stället vara från Södra Drottninggatan, den del av kvarteret Ridhuset som kallades Femkanten.

  SvaraRadera
 7. I boken Bussar och Människor sidan 16 finns huset tillsammans med en buss. Ua Omnibustrafik hade garage intill Odals bilverkstad.

  SvaraRadera
 8. Stämmer bra det, anonym här ovan. Nu har även broder Rolf Svante Mattsson gripit in och placerat husen rätt i kvarteret Ridhuset. Huset med bussen framför låg inte på Södra Drottninggatan utan om hörnet på Tjärhovsgatan "bredvid en bilverkstad". Det fanns fler företag med bilanknytning i kvarteret. Även bussgaraget fanns i närheten.

  Femkanten var egentligen själva hörnhuset med sitt karaktäristiska torn.

  SvaraRadera