2011-04-01

Jüri Kiviloo död

Jüri Kiviloo, Göteborg, är död. För bara några veckor sedan fick jag av hans hustru Elsa veta att han var obotligt sjuk.

Den uppmärksamme läsaren av Uddevallabloggen känner igen hans namn. Han var en stor Uddevallakännare och har lärt mig mycket om Uddevalla genom sina berättelser och bilder, som han frikostigt delade med sig av.

Jüri föddes i Tallin, Estland, 1936 och hans barndom under andra världskriget blev dramatisk.

1944 flydde åttaårige Jüri och hans mamma undan ryssarna tillsammans med andra estländare över Finska viken till Finland.

Finland låg emellertid i fredsförhandlingar med Ryssland och ville inte ha en massa estninska flyktingar att ta hand om.

Flykten fortsatte därför mot Sverige. 600-700 flyktingar tog sig med en nedlastad båt över Bottenhavet till Sverige.

Första anhalten blev Öregrund. Via Gävle, Göteborg och Mölnlycke anlände han den 15 januari 1945 till sin nya hemstad Uddevalla.

Här växte han upp och började på Uddevallavarvet. Så småningom flyttade han till Göteborg.

Efter Sovjetunionens fall kunde han 1990 för första gången återvända till Estland, som då var fritt. Då var hans farmor och farfar, som han inte sett sedan flykten från Tallin 1944, döda.

Hans intresse för sin svenska hemstad har aldrig upphört och han var sedan flera år aktiv i Uddevalla Hembygdsförening. Han deltog i föreningens aktiviteter som berättaraftnar och stadsvandringar. Och han har inte minst med sin kamera flanerat runt i staden och genom kameraögat sedan berättat för oss om sitt Uddevalla.

Vila i frid, Jüri! //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar