I fredags sattes grävskopan i marken intill Snäckan på Gustafsberg. Det var startskottet för den om- och tillbyggnad som planerats sedan länge. Det var NCC som vann upphandlingen och som således nu startat bygget.
Snäckan är ett av de 26 byggnadsminnesförklarade husen som Gustafsbergsstiftelsen äger. Det har förstås krävt tillstånd från Länsstyrelsen för att bygga om huset. Likaså har Länsstyrelsen beviljat strandskyddsdispens.
(Snäckan efter om- och tillbyggnaden)
Tillbyggnaden blir på baksidan (södra) av huset i en våning. Det blir en ny handikappanpassad entré och givetvis också en handikapptoalett, vilket saknas idag.
I bottenvåningen blir det ett nytt serveringsrum medan övriga rum bevaras intakt. Nytt blir också att andra våningen kommer att användas för servering. Väggar kommer att rivas och bara vissa bärande partier kommer att behållas. Det blir också en ny invändig trappa upp till andra våningen och övervåningen kommer således att öppnas upp.
Samtidigt kommer huset att restaureras enligt den byggnadsvårdsplan som Gustafsberegsstiftelsen tog fram 2007. Det betyder bl a ommålning och fönsterrestaureringar. Huset kommer även att anslutas till kommunalt vatten, vilket inte är fallet nu.
På den övre bilden gräver NCC för den fettavskiljare som nu kommer att installeras och som både Snäckan och Gustafsbergs Badrestaurang kommer att anslutas till. Fettavskiljare är numera ett krav i restaurangkök.
Kanelsnäckan AB kommer även fortsättningsvis att driva Café Snäckan som kommer att kunna ha öppet året runt efter färdigställandet som beräknas till våren.
Projektledare är Kenneth Hammarstedt, Lincona AB. Inredningsarkitekt Kristina Rodrick samt antikvarisk kontrollant Tomas Brandt, Bohusläns museum. //
För många år sedan hade jag hus på Rävgiljan. Då bröt vi upp golvet och hittade Bohuslänningen som då inte hette Bohuslänningen utan Uddevallatidningen eller något sådant. En av de första som utgavs tror jag
SvaraRaderafettavskiljare....jaha ....man haepnar! men, framfoerallt - ser fram emot att "testa" nya snaeckan i sommar (ja , om snoen har smaelt foerstaas....)haelsar/peter
SvaraRaderaAktuell tidning heter inte Bohuslänningen nu heller utan Bohusläningen och det beror på ändelsen i området är -län och inte -land.
SvaraRaderaPeter: Förstår att du på Haiti har viktigare frågor att ta hand om än fettavskiljare. Men välkommen till Snäckan framöver.
SvaraRaderaIntressant med språkfrågor. Tidningen Bohusläningen stavas förvisso så. Men annars kan man säga bohuslänningar eller bohusläningar. Båda är rätt!
Har den någonsin stavats "Bohuslähningen" eller den stavningen kanske inte förekommit?
SvaraRadera"Bohus Lähns Lätta Dragonregemente" står det att läsa i generalmönsterrullorna från 1783.Intressant att man särskrev Bohus län.
Nu vet jag att tidningen inte är så gammal men när ändrade man stavningen måntro?
När försvann förresten "W" ur Uddewalla stavningen?
Christian: Om du scrollar längs ned i Uddevallabloggen ser du tidningens logga från första dagen 21 oktober 1878. Ingen förändring av stavningen sedan dess således.
SvaraRaderaLänet "Göteborgs och Bohus län" har varit den gängse skrivningen alltid så vitt jag vet. Men landskapet har skrivits Bohuslän så länge jag kan överblicka.
Tack för svaret Gunnar. Men frågan kvarstår kring Uddewalla med "w". Är det något du känner till?
SvaraRadera/Christian