2010-12-12

Bo Lennernäs prisades

Uddevallabon Bo Lennernäs, som är docent och överläkare vid Sahlgrenska universitetsjukhuset men också en av grundarna till företaget Medical Micropos, vann årets Athenapris på 150 000 kr för träffsäker strålningsteknik. Lennernäs har tillsammans med sina kolleger Sten Nilsson, Karolinska institutet, Bengt Rosengren, Bergen och Seymor Levitt, USA utvecklat Raypilottekniken som förenklat lokaliserar tumören vid strålbehandling.

Uddevallabloggen gratulerar!!

Läs mer om Bo Lennernäs och Athenapriset på Dagens Medicins webbtidning, klicka HÄR!! //

3 kommentarer:

 1. Kul att du uppmärksammar detta. Den här forskningen är så viktig för så många!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunnar

  Sitter i Stockholm och läser detta. Tack så mycket! Jag kan berätta att idén till detta hade jag 1995 och 2002/03 bildades Micropos i samarbete med Chalmers Innovation (jag jobbar på Sahlgrenska = Göteborgs Universitet).

  Det kan vara tänkvärt i tider då man säger att innovation och forskning skall stå för nästa generation företag och arbetstillfällen. Det tar VÄLDIGT lång tid att får fram produkter från en idé. Svensk forskning leder mkt sällan till nya företag (och nya arbeten).

  Sedan flera årtionden har man sagt från Riksdagen att "satsa på forskning och du blir salig". Tyvärr har den svenska saligheten uteblivit och det kallas internationellt den "svenska paradoxen" - dvs vi satsar mest i världen på forskning, men det ger föga tillväxt i samhället. Vi satsar fel - vi satsar inte på forskning som fyller människors behov (som Raypilot), utan på forskning som skall ge Nobelpris (s.k. spetsforskning).

  Men någonting har hänt i höst och nyligen gav VINNOVa ut en skrift som är synnerligen upplyftande (mycket lättläst och tydlig):

  http://www.vinnova.se/sv/Publikationer/Produkter/Darfor-behover-Sverige-en-innovationspolitik/

  Så äntligen får jag säga börjar vi få ett system som kan ge utväxling på de forskarmiljoner som läggs ner ! Och äntligen kan vi börja avveckla den som har fel fokus!

  Tack ännu en gång !

  Bosse L

  SvaraRadera
 3. Grattis, Bosse!

  Mycket bra jobbat!

  SvaraRadera