2010-12-28

Kvarnbergsgatan

Kvarnbergsgatan är det rätta svaret på gårdagens bildgåta. Gatan går mellan Stora Nygatan och Lilla Nygatan. Husen till vänster ligger i kvarteret Garvaren. Kvarteret revs 1954-55 och ersattes med Uddevallahems nybygge som arkitektfirman HLM (Hernek - Linsten - Mohlin) ritade. Tvärgatan därframme är alltså Lilla Nygatan.

Jag intervjuade Ingvar Wattenberg för flera år sedan om rivningar och byggnationer i Uddevalla. Han berättade då att boendemiljön i det gamla kvarteret var mycket dålig med torrdass på gården och vatten fick hämtas också på gården. Råttor var mycket vanliga. Det var några familjer som bodde i de gamla husen och som sedan flyttade in i de nya och de sa att det var som att komma till rena himmelriket.

I det nybyggda kvarteret fick för övrigt konstnärsparet Dejmo en specialbyggd ateljé. //

7 kommentarer:

 1. Var det inte Riksbyggen som svarade för byggnationen?
  -loa

  SvaraRadera
 2. Anders Bissman2010-12-29 08:24

  Det hade jag inte kunnat gissa trots att jag hade min arbetsplats nästgårds i drygt 22 år (Uddevalla Energi). Synd att man inte byggde nytt i samma stil!

  SvaraRadera
 3. Som Anders skrev ovan. synd att man inte bygger nytt i äldre stil. Uddewallas själ och historia förvinner mer och mer med ständiga rivningar av äldre vackra hus och nybyggnationer i kantig betong.

  Jag är då ingen bakåtsträvare i den bemärkelsen, men har ni någon gång vandrat genom gamla stan i stockholm eller de gamla områdena i Falun? Där kan man snacka om historia och karaktär, någonting Uddewalla kommun har glömt bort vad det är för länge sedan..

  SvaraRadera
 4. Men stopp nu, ni som gnäller över att det inte byggs nytt i äldre stil! Visst har det gjorts många misstag när det gamla Uddevalla revs och mycket fult byggts upp. Men husen i kvarteret Garvaren är ju inga nybyggen utan redan som Gunnar skriver över 50 år gamla! Det är typiska exempel på flerfamiljshus från denna tid, jag hoppas innerligt de har kvar sina ursprungliga inredningar med gedigna platsbyggda skåp i köken. Varje epok har sin byggnadsstil och de här husen är så vitt jag kan se goda representanter för sin epok. Jag hade en klasskamrat som boddde i en stor fin lägenhet i kvarteret med fin utsikt ned över Bäveån.

  SvaraRadera
 5. Om man kikar på dagens karta över området så går inte Lilla Nygatan fram till Kvarnbergsgatan. Är gatusystemet ombyggt såtillvida att Lilla Nygatan blivit avskuren och Garvaregatan tillkommit?

  SvaraRadera
 6. annamaa:
  Nu var det förvisso inte just specifikt detta bostadsområdet som åsyftades.. Det fortsätter ju tyvärr än idag med rivningar om vartannat av äldre vackra hus för nybyggen. Visst att en del hus inte tagits om hand och blifvit så dåliga att de ligger på gränsen, men det är ju också ett fel som gjorts när man inte tagit vara på dem tidigare.

  Men det är Uddevalla i ett nötskal, hellre byta ut än bygga ut.

  SvaraRadera
 7. Den här bilden är spegelvänd och fotografen står på Lilla Nygatan, tvärgatan där framme är Kvarnbergsgatan.

  SvaraRadera