2010-12-26

Från Västerbron 1960

Insänt av Jüri Kiviloo:

"Hej Gunnar!

Såg din vackra bild tagen från Västerbron. För femtio (50) år sedan tog jag ett foto också från Västerbron, det fotot är inte så vackert som ditt, men den är historisk. Mycket vatten har runnit i Bäveån sedan dess och allt är förändrat.

Mvh / Jüri" //

8 kommentarer:

 1. En vacker fridfull bild tycker jag. Jag gillar den

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att bilden är minst lika vacker och framför allt väcker minnen från ungdomsåren.

  SvaraRadera
 3. Det är i princip bara berget som är sig likt, annars tror jag inte en enda detalj överlevt. Det är nästan skrämmande.

  SvaraRadera
 4. Berätta gärna för oss, som knappt var födda, vad det är vi ser!

  SvaraRadera
 5. Hej!
  På bilden kan vi se från vänster till höger:'
  Vid södra kajen ser vi aktern på den vinter upplagda Gustavsberg. Spannmåls silot skymtar vid Badö. De låga husen som syns ibakgrunden är magasinsbyggnader tillhörande olika firmor i stan. Huset till höger om motorseglaren är Tullhuset, nästa hus är Bohusländska Kustens hus och mellan husen skymtar Brandkårens torn.
  Jüri

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det är skrämmande att dessa foton är så lika. På den tiden var Uddevalla 3:e största stad i nuvarande VGR - nu är Trollhättan förbi och Kungälv och Stenungsund susar på.

  Visst är det kul att se Änglagård del 3 - men de som tror att ungdomar stannar kvar och köper ditt gamla hus eller tar hand om dig när du är gammal - NÄR BILDERNA ÄR SÅ LIKA - då tror du fel....

  Så väldigt fel. Ungdomar vill ej ha DIN sentimentalitet ! De lever i Europa - inte i Uddevallas hamninlopp !

  Det finns ingen stad som lever på sentimentalitet.

  Jag kan förstå att styret i Uddevalla från 1960 till nu har problem både med den blåaste mest kristna högern och den rödaste lenin-vänstern. Ytterligheter har en tendens att förstöra sund samhällsutvecklingen. Samtidigt behövs de som "högtalare" - men det är sund politik från S-M eller M-S som skapade Sverige (inkl Fp & C).

  Så kanske för 2011 - låt oss avskaffa sentimentaliteten och inse att Skeppsviken inte längre är Sveriges största campingplats där jag mötte Måna och den därför måste bevaras från 1960. Låt oss inse att Gustavsberg är en klenod i Europa. Låt oss inse att Uddevalla inte måste hänvisa till historien för att få finnas till idag.

  Låt oss bli befriade från det ok av jantelag som är så kännetecknande för Bohuslän - den gagnar INTE våra barn !!!

  Låt oss se på framtiden - ty den är ljus även om man är kristen politiker i BUN. Inte ens då måste man se till att ALLT måste gå en väg. Ödmjukhet och förmågan att se de som tycker annorlunda som en tillgång är en utvecklande människas främsta förmåga.

  Det kan i kommunalpolitiken vara ett nyårslöfte.

  SvaraRadera
 7. Det måste vara kaos i huvudet på dr Futura!

  Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

  SvaraRadera
 8. => Kalle B

  Ur kaos kommer ordning !

  Och bättre ett ord på vägen än ordnar på bröstetn. Och bättre klarsyn än dunkel bakom stängda BUN-dörrar eller dimma efter kommunalvalet.

  SvaraRadera