2010-12-09

Legendarisk uraffär nedlagd

Lindelöfs Ur i hörnet Kålgårdsbergsgatan och Kungsgatan är nu definitivt nedlagd. Ja de sista åren har den inte ens hetat Lindelöfs Ur utan Martins Ur, som också finns på Torp.

Det känns lite extra sorgligt för mig eftersom min pappa Karl Klasson (1915 - 1990) jobbade här i många och sedan blev delägare i affären.

Affären låg lite längre ner på Kungsgatan innan kvarteret revs. Under ombyggnadstiden fanns uraffären på Norra Drottninggatan 8.

Jag är inte helt säker på när den här bilden är tagen men det är i vart fall från den gamla affären. Kanske när den återinvigdes efter att ha fått ny inredning?

På bilden från vänster: Karin Karlsson, Karl Klasson, Hilding Linderoth med ryggen mot kameran samt affärsinnehavaren John Karlsson, även kallad Långe John. Karin var Johns fru.

Som son till en urmakare har jag haft flera armbandsur redan som liten. Det var kunder som lämnat in klockor för reparation men sedan inte brytt sig om att hämta dem.

När jag konfirmerade mig 1959 fick jag min första "egna" klocka. På 1970-talet blev de digitala uren populära och då fick jag en sådan i födelsedagspresent. Själv hade pappa Karl en batteridriven analog Certina DS QUARTZ sedan slutet av 70-talet.

Den klockan hade han på sig vid sin död och sedan dess har jag haft den, nu i 20 år, och den går perfekt trots sin ålder. Är det någon personlig ägodel jag inte vill skiljas från så är det den.

Läs mer om Lindelöfs Ur, klicka HÄR!!  //

1 kommentar:

  1. Tråkigt även om ambitionsnivån sjunkit med den senaste regimen. Har fått mycket god hjälp och köpt alla familjens klockor där genom åren, bla en Zenith Movado till min fru när vi gifte oss för 30 år sedan.
    Dan T

    SvaraRadera