2008-09-28

Stora sjörövargrottan på Gustafsberg


Länge har jag undrat var den stora sjörövargrottan på Gustafsberg är belägen. Jag har till och med varit ute och letat men utan resultat.


Tack vare en av Gustafsbergspojkarna, Stig Sjöstrand, har jag nu hittat den. Grottan förekommer i olika berättelser från Gustafsberg och var tydligen ett spännande tillhåll för gossarna på Gustafsbergs barnhusinrättning och senare skolhemmet.

Och grottan är stor, betydligt större än jag hade föreställt mig. Säkert fyra-fem meter in från öppningen och det går garanterat att övernatta i den för en grupp om man så skulle vilja.

Och hur hittar man den då? Jag skall försöka mig på en beskrivning. Från Gustafsberg åker man vägen mot Lindesnäs. Man passerar krönet uppe på toppen av backen. Där går det en väg åt vänster och en åt höger. Man kör dock förbi detta vägskäl och fortätter mot Lindesnäs och nu börjar det alltså gå utför.

Efter kanske hundra meter kan man ana en stig snett in till vänster (detta är innan man kommer till den Westfaliska tallen). Den stigen går man in och följer den. Efter ca hundra meter kommer man till grottan som ligger i en brant på vänster sida.

GPS-koordinaterna är

x 6473706

y 1271146 //

6 kommentarer:

 1. Var det inte någon mer som talade om för dej var den ligger? Och det var minst en månad sedan, kanske två.

  SvaraRadera
 2. Det är faktiskt flera som beskrivit för mig var den ligger och jag har letat efter dessa beskrivningar, utan resultat. Det var först då Stig S prickade in den på en orienteringskarta jag kunde hitta den. Och inte med en gång heller förresten pga stukad fot fick det vänta några veckor.

  SvaraRadera
 3. Grottan och dess användning påminner om filmen "Döda poeters sällskap".

  SvaraRadera
 4. Rättelse: Med "Westfaliska eken" menar du antagligen den Westfaliska tallen.

  SvaraRadera
 5. Javisst menar jag tallen! Har ändrat det nu. Tack för påpekandet!

  SvaraRadera
 6. När jag var liten och bodde på Gustafsberg så hände det ibland att vi lekte där, men vi kallade den alltid för "rövargrottan". Det är det enda namn som jag känner till.

  SvaraRadera