2008-09-01

Epidemisjukhuset på Kapelle


(Bilden levererad av Jan Aronsson)

Åsa Holmqvist har frågat mig om var fattighuset på Kapelle var beläget och nu senast frågade Jan Gustafsson i en kommentar var epidemisjukhuset låg.

Båda byggnaderna låg här på Hospitalsängen. Uddevallas fattighus hade anor från 1700-talet och skälet till att det låg utanför tullarna var förstås att man inte ville ha de sjuka och fattiga inne i staden.

För den som eventuellt inte känner igen platsen kanske det är lättare om jag säger att här låg Kapellehemmet tills för bara några år sedan. Och den högra byggnaden på bilden finns fortfarande kvar.

Uddevalla byggde ett nytt fattighus, den s k försörjningsinrättningen på Österängen, 1906 och därmed blev fattighuset på Kapelle ett mer renodlat sjukhus för smittsamma personer.

Jag har hört många berättelser om hur det var att bli inlagd på "Epidemin". Hade man en sjukdom när man lades in så fick man snart flera stycken. Och jag mínns själv när den gröna ambulansen från "Epidemin" hämtade kamraten Bertil. Vi andra småungar på Hallavägen trodde att nu var Bertils sista stund kommen.

"Epidemin" hade för övrigt Uddevallas första bilambulans. Den kördes av vaktmästaren och han bodde på norr. Han hade egen tjänstetelefon för att kunna rycka ut när det blev ett larm. Då satte han sig på cykeln och trampade genom staden till "Epidemin" där han satte sig i ambulansen och for iväg. Någon bisittare hade han inte så man kan ju undra hur det hela fungerade?

Tidningsarkivet ger följande träff vid en sökning på epidemi.

1903-01-31 Beslutades att uppsätta 2-3 oljelyktor mellan Södertull- och epidemisjukhuset. Energi.
1916-12-12 Elektriska ledningar till epidemisjukhuset och fastigheter söder om järnvägen mm.
1917-08-18 Stadsfullmäktige beslöt om elektriskt ljus inne i epidemisjukhuset. Energi.
1920-02-05 Epidemisjukhuset på Kapelle överlåtes till Landstinget.
1920-03-06 Anbud om entreprenad för epidemisjukhuset, Kapelle.
1921-12-19 På epidemisjukhuset vårdas f.n. 7 difteripatienter och 1 scharlakansfeberpatient. Sjukvård.
1922-06-22 Avloppsledning från epidemisjukhuset i riktning mot hamnen. Vatten och avloppsledning.
1922-08-02 Epidemisjukhuset i Uddevalla övertogs igår av landstinget med god plats för 60 patienter. Sjukvård.
1922-08-03 Nya epidemisjukhuset i Uddevalla övertogs 1 aug av landstinget. Sjukvård.
1925-07-22 Paratyfus har nu även utbrutit i Uddevalla. Å epidemisjukhuset vårdas f.n. 11 patienter. Sjukvård.
1932-10-21 Barnförlamningsepidemien i Bohuslän.15 patienter f.n. på Epidemisjukhuset. Sjukvård.
1936-07-31 Respirator vid epidemisjukhuset i Uddevalla. Sjukvård.
1936-08-20 Epidemisjukhuset har nu fått sin respirator. Sjukdom.
1936-09-07 Epidemisjukhuset fick 12 nya patienter. Sjukdom.
1941-03-20 50 år fyller vaktmästaren vid Epidemisjukhuset, Arivid Johansson.
1941-06-13 Epidemisjukhuset i Uddevalla ombygges, ritning på röda paviljongen.
1941-06-13 Epidemisjukhuset i Uddevalla skall tillbyggas. Byggnad.
1941-09-23 Nu byggs "telefonarestaden" på Hospitalsängen på Kapelle, vid epidemisjukhuset. Bostad.
1942-01-21 Till entreprenör för målning av Röda Paviljongen vid epidemisjukhuset har antagits målarmästare E.Thorild, Uddevalla
1942-03-05 85 år fyller förra sköterskan vid epidemisjukhuset Ida Engholm.
1948-02-12 Röda paviljongen vid epidemisjukhuset i Kapelle upplåtes, hem för kroniskt sjuka. Sjukhem.
1949-10-15 Stadsläkaren B. Åhrén meddelar att 45 patienter finns på epidemisjukhuset för scharlakansfeber. Sjukdom.//

8 kommentarer:

  1. Hur gick det för Bertil?

    SvaraRadera
  2. Jodå, han återvände fullt frisk. Dessvärre avled han senare i livet i cancer endast 27 år gammal.

    SvaraRadera
  3. Jo det var ju en av de mer dramatiska berättelserna från barndomen; den om hur bror och syster syddes in på Epidemin våren 1947. Brodern var sjuk i scharlakansfeber och beordrades av till hemmet kallad läkare att läggas in. Systern, inte fyllda fyra, skickades med av bara farten trots att hon var frisk. Antar att föräldrarna inte vågade sätta sig upp mot överheten som de naturligtvis borde ha gjort! För inte skulle man väl ens då lägga in fullt friska småbarn på sjukhus! Hon fick också vara inlåst där med besöksförbud i flera veckor innan hon äntligen lyckades bli smittad. Minns jag rätt att det var 8 veckor som de två tvingades vistas där? Brodern missade sin första skolavslutning men fröken kom och räckte in en gottpåse genom fönstret. Berättelserna skapade många skräckbilder i en lillasysters huvud och jag gick länge omkring med en stor skräck för scharlakansfeber.

    Tror jag har skrivit om detta i mina ofullbordade barndomsminnen!

    SvaraRadera
  4. "Telefonarestaden på Hospitalsängen"!
    Hospitalsängen har jag aldrig hört talas om, men Telefonarängen desto mer. Tänk vad många barnkalas som jag varit på där!
    Varför kallades det förresten Telefonarängen och gör det det fortfarande?

    SvaraRadera
  5. Anita: Kan det vara så att ett flertal anställda vid Televerket byggt hus där?

    SvaraRadera
  6. Detta med avsaknad av bisittare i ambulansen är ngt som också dagens NU sjukvård skall återinföra. För att klara alla transporter till NÄL kommer ambulanserna bara ha en förare - s.k. self packing ambulance (SPA). Som namnet antyder kommer, som kompensation, ambulansen ha egen SPA anläggning. För att värna om miljön har man också gjort ambulanserna som cyklar utan motorer (jfr med den cyklande vaktmästaren). Detta eftersom NU sjukvården fastlagt att tiden till sjukhus inte spelar någon roll för utgången. De är dock globalt ensamma om den åsikten, men någon skall vara först ... eller möjligen sist !!!

    SvaraRadera
  7. Fattighusen återuppstår och antalet individer utan ett eget tryggt hem i Sverige ökar från år till år utan att någon lyfter ett finger för att denna trend ska brytas och det faktiska antalet hemlösa ska minska. Istället döljer vi bristen på billiga hyresrätter och gömmer människor i behov av dessa inom socialtjänstens och frivilligorganisationernas svindyra ”här har du för att du är fattigboenden”. Dessa "fattighus" finns i praktiken endast där för att sysselsätta redan etablerade människor. För att fattighusen skulle leda människor tillbaka till samhället med ett eget tryggt hem finns varken forskning eller någon sanning som stöder.

    Rolf Nilsson
    Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa
    Tel: 0736-76 42 86

    SvaraRadera
  8. ..fortsättning på Janssons minne fr.-48,också en Bertil, finnes fortfarande någon som kan vad Anna o Sven Carlsons syster på Kapelle hette ? De bodde i backen mitt för Epidemin i en vit liten stuga och voro alla trevliga och duktiga människor.Dock icke telegrafare. Men fina på att laga god kalopps. Var månne de ligga begravna?? Via Bloggen lever så mänga fina Uddevallaminnen. Tack Gunnar o alla Ni andra vänner..B.J.310425

    SvaraRadera