2008-09-23

Björken på kaserngården


Från ett par olika håll får jag frågor om björken som stod på regementets kaserngård. På den här bilden ser man björken som de nyinryckande just har passerat.



Jag har hört en hel del historier om den men den fanns inte då jag började min militära bana 1964. Bl a har jag hört att den var ett "kärt" riktmärke då man ställde upp truppen på kaserngården. "Mot björken, gruppkolonner på stället!", skallade kommandoorden.

Min vän och tidigare kollega Gösta Olsson har nyligen skrivit ned sina egna minnen från björken och framförallt då den sprängdes. Här kommer hans berättelse ur tidningen Bohusläningarna:

"Mot björken! blev "Mot stubben!".

Snart är det 50 år sedan björken sprängdes på I 17 kaserngård, vilket skedde tisdagen den 25 februari 1958 kl 0200.

Undertecknad, boende ihop med Hans Stenvall på furirrummet ovanpå gamla markan och underofficersmässen, hörde en smäll, tittade ut i mörkret, men såg inget ovanligt. Kl 0600, då jag skulle ta emot anspannsplutonen (I 17:s sista!) för tidig stalltjänstgöring, såg jag, att björken var sprängd. Jag tog emot plutonen och anbefallde: "På kaserngården! Mot stubben! Gruppkolonner på stället!"

Björken var ett fint och vackert träd på den stora kaserngården. 1943 lät dåvarande regementschefen (1942-1948), Sven Öberg, plantera björken (enligt uppgift hämtad vid Björkebohagen). Överste Öberg lät även anlägga regementets fritidspark med dansbana, golfbana och teater.

Det sprängmedel som användes var enligt utredning pentylstubin. Förövaren fanns inom regementet och blev senare gripen på grund av att han samlat ett stort antal tidningsartiklar om dådet. Vad straffet blev har förblivit okänt.

Gösta Olsson"
Detta var således en mycket uppmärksammat händelse. Och det märkliga är att några bitar av björken har bevarats genom alla år. På Bohusläns Försvarsmuseum finns bl a denna skivan från den sprängda björken. Huruvida det är gärningsmannens namnsom står på skivan eller om det är namnet på den som har sågat ut skivan vet jag inte.

Bilden på den sprängda björken har jag fått av Bohusläns Försvarsmuseum. //

6 kommentarer:

  1. Detta minns jag väl. Bodde själv på I17 och vaknade av smällen och första tanken var "nu gick björken" och det var ju sant. Minns att det satt en träflisa från björken i urtavlan klockan på matsalsbyggnaden och just på siffran klockan 02.00 - märkligt.

    SvaraRadera
  2. Gunnar, ta rätt på förnamnet på vpl 409 Sundström så ska jag kolla lite i släktannalerna om du har din gärningsman där.

    /Henrik Sundström

    SvaraRadera
  3. Bengt H: Gösta sa något om Allan Hederén, som väl var din far? Han hade i alla fall sett till att stubben sågades ned och att platsen snyggades till. Länge var det bara gräsmatta där. Skulle tro att den i sin tur försvann när kaserngården asfalterades inför 300-årsjubileet 1961.

    Henrik: Man hade andra värnpliktsnummer på den tiden så det kan nog vara svårt att få fram något förnamn. Vederbörande bör vara född omkring 1938 eftersom han gjorde värnplikten 1958. På den tiden var 90 % av de värnpliktiga göteborgare. Svindlande tanke att det kan vara en släkting till dig! Skall se om jag kan hitta någon Sundström i mina register.

    SvaraRadera
  4. Jo det låg nog på fader Allans uppgift som kasernförvaltare att hantera förödelsen. Trist var det nog även för vår hund - boxern Bimbo - som fick finna andra platser att lyfta benet mot än kaserngårdsbjörken. Han fick dock en gång per år under december chansen igen då regementets julgran fanns på plats....

    SvaraRadera
  5. Min far och hans fyra bröder, alla Sundström, gjorde värnplikten på I17. Jag frågade pappa igår om han hade hört att nån av dem sprängde björken, men det hade han inte.

    Den Sundström som skrivit på skivan kan vara Bele Sundström född ca 1937 (pappa påstår att han dessutom var trefaldig regementsmästare i nån sport) eller Leif Sundström född ca 1940. Sett till årtalet borde Leif ligga närmast till hands, tyvärr är han avliden sedan några år.

    /Henrik S

    SvaraRadera
  6. I 17:s IF:s arkiv finns på Bohusläns Föreningsarkiv. Alla värnpliktiga var registrerarde som medlemmar där. I arkivet finns sannolikt resultatlistor med de olika regementsmästarna.

    SvaraRadera