2019-01-26

Min djuriska park - ny utställning på Bohusläns museum

Idag invigdes utställningen Min djuriska park på Bohusläns museum. Så här beskriver museet utställningen:

Min djuriska park är en minst sagt en fantasieggande utställning för hela familjen. Här möter du ett 40-tal djur som på ett kreativt och lekfullt vis är sammanfogade av olika prylar vi människor omger oss med i vardagen. Enligt upphovsmannen själv, Eric Langert, lånar vi människor nästan alltid våra ideér, fantasier och förebilder av naturen. Med naturen som inspiratör blir det därför inte konstigt att den i förlängningen återspeglas i människans egna produkter. Skulle du fortfarande tvivla på denna tanke kan Min djuriska park råda bot på all din tvivel.

De återvunna materialen öppnar upp för tankar kring vad saker och ting har för ursprung och vilka egenskaper de ger djuren. Här får varje djur får sin unika karaktär av sitt material – en fladdermus gjord av paraplyer, dammsugarmunstycken som förvandlats till en apa, en noshörning vars horn består av en brandyxa eller en 3,5 meter lång krokodil gjord av bildäck. Dessa är exempel på några av alla dessa djur besökarna får möta i parken.

Min Djuriska park är skapad av konstnären och scenografen Eric Langert. För Eric går skapandet och utförandet ofta hand i hand, materialen föder fantasin och vice versa. Utställningen är inte resultatet av återvinning, utan snarare resultatet av en allmän resursbrist och en uppfostran som fört in honom på detta sätt att lösa och skapa. Överraskningar och det oväntade tillsammans med en stor portion humor är drivkrafter i skapandet. Sannolikt är dessa ingredienser förklaringen till utställningens popularitet: Min djuriska park har turnerat runt i landet i 20 år och människor i alla åldrar uppskattar den. Det är första gången djuren besöker Uddevalla.
Utställningens skapare Eric Langert berättade om hur han skapat utställningen. Han presenterades av museets Sofie Henryson.
Tidigare landshövdingen Lars Bäckström invigde utställningen.


Utställningen pågår till den 14 april.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar