Med anledning av Bohusläningens reportage häromdagen om de stora jättelokorna strax intill djurbegravningsplatsen vid Bodele anmälde en privatperson detta till Uddevalla kommun:
"Hej
Jag brukar åka förbi vid Bodele och har noterat att
Jättelokan sprider sig vid begravningsplatsen för djur.
Önskvärt är att det görs en plan för utrotning, vilket
Länsstyrelsen rekommenderar, innan någon skadar sig
av nyfikenhet på denna farliga växt.
Med vänlig hälsning N N"
Och då fick han detta svar:
"Hej,
Tack för att du kontaktat oss!
Det är Gustavsbergsstiftelsen som äger marken vid Bodele och ska ansvara för att ta bort Björnlokan där.
Telefonnummer till Gustavsbergsstiftelsen är 0522-152 00.
Med detta svar hoppas vi att du fått den hjälp du behöver.
Om du har fler frågor så är du varmt välkommen att höra av dig igen.
Med vänlig hälsning
Kontaktcenter
Uddevalla kommun
Tel: 0522 - 69 60 00
E-post: kommunen@uddevalla.se
www.uddevalla.se"
Eftersom jag är ansvarig förvaltare av Gustafsbergsstiftelsens mark så har jag förstås järnkoll på var våra fastighetsgränser går. Fattas bara annat! Och någon mark på Bodele har vi inte. Nej det aktuella beståndet av lokor finns, som anmälaren mycket riktigt har angett, intill begravningsplatsen för djur på Bodele. På ovanstående fastighetskarta över fastigheten Gustavsberg 1:2 är lokorna inringade med rött.
Fastigheten Gustavsberg 1:2 (gulmarkerad ovan) ägs sedan 1985-01-01 av Uddevalla kommun och det är således inte alls Gustafsbergsstiftelsens ansvar att ta bort Björnlokan! För övrigt skrev jag om detta på Uddevallabloggen för två år sedan och då var parkavdelningen snabbt där och tog bort lokorna.
Till Bohusläningen svarade ansvarig (?) tjänsteman att det var oklart vem som är markägare men man lovade att ta reda på detta!
Det har man uppenbart struntat i för fortfarande ikväll står jättelokorna kvar intill begravningsplatsen. Eller förlitar man sig att jag skall rycka ut och ta bort lokorna på kommunens mark? Möjligen att 2-3 lokor längst upp i ravinen står på Banverkets mark då Bohusbanan går strax intill. För övrigt har jag den bästa relationen med kommunens Gatu- och parkavdelning som bl a ansvarar för underhållet av Strandpromenaden, även den delen som går över Gustafsbergsstiftelsens mark.
Den 29 maj kontaktade jag Gatu- och parkavdelningen och informerade om att björnlokorna här (i närheten av Landbadet-bilden) hade växt till sig igen. Avdelningen var snabbt på plats och röjde bort lokorna. Och detta har skett även senare, möjligen så sent som idag, för så här ser det ut just nu. //
Tack för din utförliga artikel om fastighetsgränser och i detta fall, vårt felaktiga svar till en kund. Huvudfrågan om Jättelokorna och bekämpningen av dem och ansvaret för den, har varit en frekvent fråga på Uddevalla kommuns nya Kontaktcenter, den senaste veckan, bland tusen andra frågor o ärenden. Jag uppriktigt beklagar att vi gav ett felaktigt svar och kommer ta upp frågan med mina medarbetare för att ytterligare säkerställa korrekta svar. Varje dag förfinar vi vårt arbetssätt och inom ett år hoppas vi kunna besvara och lösa minst 50 % av alla inkomna ärenden till Uddevalla kommun. För att få din och dina läsares hjälp att bli så bra och vassa som vi strävar efter är vi tacksamma för att få denna typ av återkoppling, så snabbt det någonsin går, på telefon eller den mailadressen du har i artikeln, eller varför inte kika in i östra flygeln på Rådhuset, där vi finns från 08- 16.30 måndag till fredag. Återigen, tack för att Du/ ni hjälper oss att bli bättre. Lars Hultberg, Kontaktcenter Uddevalla kommun.
SvaraRaderaFrån den tredje augusti kommer den giftiga växten jätteloka klassas som invasiv enligt EU. Med invasiv menas att den påverkar den biologiska mångfalden och människors hälsa negativt. I och med det måste Sverige ta fram en plan för hur man ska bekämpa växten.
SvaraRadera