2017-07-22

Bostongatan 1915 - 1927

Foto Maria Lundbäck. Digitaltmuseum/Bohusläns museum

Rubriken anger att bilden är tagen någon gång mellan 1915 och 1927. Bostongatan gick mellan Storgatan och Fjällvägen. En ganska kort gata med endast åtta fastigheter. Det är lasarettet som skymtar i bakgrunden.

Gatan försvann definitivt när stadsmotorvägen byggdes. Men varför hette en gata i Uddevalla Bostongatan? Namnet tog familjen Hallberg med sig från USA 1847 då de köpte Elsebergs gård. I USA bodde de just i Boston. Elseberg blev sedermera känt som ett privat förlossningshem.

För övrigt så fick jag besök av författaren och regissören Bengt Lagerkvist när jag jobbade på Bohusläns Föreningsarkiv på 1990-talet. Han höll på att släktforska och hade stött på namnet Hallberg i sin släkt och sökte nu uppgifter om familjen.

Här finns således utrymme till klargöranden!  //

2 kommentarer:

 1. Har ställt mig samma fråga
  Enligt min åldriga moder fanns det ett gäng "pojkar" som på den tiden
  kallade sig 'Bostongrabbarna' - som troligtvis är ur tiden nu
  Detta tror jag jag ha en viss grund för 'emigrationsdyrkan'

  SvaraRadera
 2. Min farfar Åke Jacobsson "Långe Jacob" tillhörde detta gäng som jag har hört många underhållande historier om.

  SvaraRadera