2017-02-28

Ladugården - nästa renoveringsobjekt på Gustafsberg

Så här har det sett ut under golvbjälklaget på Gustafsbergsstiftelsens lada. När ladan hyrdes ut som mobiliseringsförråd 1962 murade Försvarsmakten igen ett flertal öppningar i grunden och följden har blivit att dessa bjälkar och stöttar har ruttnat på grund av avsaknaden av ventilation.

På detta golvbjälklag står i sin tur stolparna som håller upp taket vilket har observerats på sättet att en del av dessa stolpar inte längre når upp till taket. Kort sagt så måste skadan åtgärdas. Ladan är inte byggnadsminne så teoretiskt hade den kunnat rivas, men den är ändå en viktig byggnad för Gustafsbergs kulturmiljö. Jordbruket på Gustafsberg bedrevs fram till 1955. Därför beslutade stiftelsens direktion att renovera ladan.
Peab Byggservice vann anbudsgivningen och för drygt två veckor sedan startade arbetet med att säkra upp bjälklaget och rensa ut all materiel.Först fick man öppna upp en igenmurad port.
Mycket som varit dolt under ladan har kommit fram i ljuset. Eller vad sägs om den här fina trätunnan? Förmodligen är den tillverkad vid stadens tunnfabrik.
Just nu ser det ut så här. De gamla stålstöttorna från 1902, då ladan byggdes, står kvar och har kompletterats med tillfälliga stålstöttor under arbetets gång. Arbetet som görs nu kommer inte att synas på utsidan av ladan men är väldigt viktigt för ladans fortlevnad. Arbetet beräknas vara klart sista veckan i april.

Kostnad ca 2 milj kr och projektet stöds av Thordénstiftelsen med en halv miljon kronor. Stort tack!  //

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa att ni valt att bevara ladan!

  SvaraRadera
 2. Snygg blinkning till stadens rivningsivrare;-)

  SvaraRadera
 3. Heder åt Gustafsbergsstiftelsen!
  Och som sagt, en snygg blinkning.
  Ove

  SvaraRadera
 4. Här skulle de röd/gröna göra ett studiebesök så kanske någon i skaran fick sig en rejäl tankeställare, att det går att bevara gamla hus.

  SvaraRadera