Den här bilden är är från översvämningen 1894 men det var inte den översvämningen som åsyftas i rubriken. Nej det var 1863 års översvämning då vattnet steg till den högsta nivån någonsin i Uddevalla. Om den kan man läsa i Bertil Abrahamssons utmärkta bok VÄSTERHAVSBLÄNK som kom ut förra året.
Så här skriver författaren:
"1863 30-31 oktober. Kallad dödsdygnet. 136 fartyg strandade längs västra kusten räknat från Kullen i söder till norska gränsen i norr. 102 av dem med slitna och skadade segel sökte nödhamn och bland dessa var 37 i Lysekil. Inre Hållöfjorden och Stockhamn vid Väjern var även nödhamn för många fartyg. Från fiskelägena berättas att fiske och fraktbåtar kastats upp på land. Inte sedan 1824 har en så svår storm inträffat.
Fiskare från Bohus-Malmön och Hovenäset bärgade vid skäret Köö i Örnefjorden en engelsk brigg vid namn Eagle, lastad med trä och sjunken till däcket. Den flöt således på sin last. Kapten och besättning hade räddat sig i storbåten och kom till fartyget tre timmar efter bärgningen.
Från Uddevalla berättas att vattnet i hamnen på tre timmar, 04.00-07.00 på morgonen, steg med 230 cm. Båtar slet sig och hamnade inne i staden där de blev stående efter det vattnet dragit sig tillbaka.
Denna orkan förde dock det goda med sig att Sveriges riksdag, efter många års krav från kustkommunerna i landet förstod vikten av att längs kusterna anlägga livräddningsstationer."
Bertil Abrahamssons bok med eftertext av landshövding Lars Bäcktsröm. Tryckt av Munkreklam 2016. //
En intressant bok med många bilder. Konstverket med fiskebåtarna är inte målat av C.G.Bernhardsson, utan av Jacob Hägg. GP har gjort samma miss för några år sedan. Två andra böcker i ämnet är Bo Antonsson, Fisketången: "Sotenäset-skeppbrottens kust" där Bertil Abrahamsson även medverkat, samt Bo A:s "Ålesundsolyckan 1868. Stor katastrof för så fiskelägen."utgivna 2006 rep. 2013. Jag har läst alla tre.
SvaraRaderaC-M Norrman