2017-02-08

Beslutet är fattat - Bodelehusen rivs

Om kvällens debatt i kommunfullmäktige skulle mycket kunna sägas men jag får nöja mig att i denna sena stund (kl 23.30) förmedla att kommunfullmäktige beslutade att riva husen vid Bodele. //

27 kommentarer:

 1. Ett helt vansinnigt beslut! Som vi alla har kämpat för att få fram sanningen, och sanningen kom ju fram till slut, men vad hjälper det när de styrande har två röster i majoritet, hoppas att alla kan se debatten i fullmäktige och där se vilket pajasgäng socialdemokraterna är! Dom fabricerar egna sanningar som passar deras syften! Miljöpartiet kunde ha räddat allt men dom valde att förbli en förlängd råttsvans till S och V!! Får nog byta namn till nästa val till Svikpartiet! Vänsterpartiet vet vi ju bara är till för avvikande personer inte vanliga människor! Hela alliansen hade så enormt sakliga, empatiska, inlägg att man blev imponerad. Och sist men inte minst har vi Uddevallapartiet som kom med alla fakta, sanningar och dokument som bevisar att det är en katastrof att riva husen! Det kommer att bli en enda stor skövlad markyta som kommer att förstöra hela Bodele! Bevis på att det aldrig kommer att gå att genomföra dessa fantasier som S V och MP presenterat med anläggandet av stora bryggor o dyl, Länsstyrelsen kommer inte att godkänna detta! Lite lustigt att höra S argumentera att "det skall finnas plats för alla att sitta och fiska krabbor" Detta grundar dom sin rivningshysteri på! Det blåste iskalla vindar i Uddevalla igår och det fortsätter, och detta är främst inombords detta känns, vädret kan man klä sig för, men denna iskyla som dessa politiker sprider är svårare! Vad beror det på att man så totalt nonchalerar Uddevallabornas önskan som så tydligt framkommit med alla tusentals protester som är? Vad är det för dold agenda som ligger bakom? Ja vi är arga och i nästa val kommer dom att märka detta, dom har breddat vägen för alla andra partier att ta maken, inte särskilt smart drag!

  SvaraRadera
 2. Att riva denna idyll är hel vansinnigt. Att kulturhistoria som rivs går inte att få tillbaka blundar Sossar och Vänstern för. Men att även miljöpartiet blundar för detta är en gåta??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det ingen som kan stoppa dessa rivnissar? MP har blivit ett
   riktigt mesparti som går med på vad som helst bara dom får vara
   med att regera finns ett undantag men denna personen kunde inte
   stoppa hysterin.Hatten av för UP KD SD och M vilkas argument varför husen inte skall rivas till och med ett barn kan förstå.

   Men nu har det nog gått upp för de flesta Uddevallabor vad de skall rösta på nästa gång.
   En före detta
   miljöpartist

   Radera
 3. Vart är miljöpartiet på väg? På regiringsnivå står Romson och ”låtsas grina” för att hon måste följa Socialdemokraternas åsikter och i Uddevalla svansar de frivilligt med. Endast en miljöpartist står upp för vad ett helt parti borde ha gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt när man såg Romsom stå där och grina förstörde mycket för MP och vad det gäller MP i Uddevalla så är det tydligen gamla Rävar som står för MP .De andra är bara en rävsvans till sossarna.<<<<<<<<<<<<<<<j

   Radera
 4. Skamligt, oanständigt och oförskämt. Tack för ordet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt men vad gör med styrande som är så okopmetenta att de inte begriper att de förstör ett kulturarv bara för att det har blivit en prestrissak för dessa Herrar.Hoppas verkligen att det finns någon som kan stoppa detta vansinne

   Radera
 5. Det känns väldigt, väldigt mycket Uddevalla över det hela! Ragnar Josefsson

  SvaraRadera
 6. Det var ett helt korrekt beslut. Kommunen ska inte äga, förvalta och hyra ut fastigheter till enskilda personer. Kommunal verksamhet och ägande skall i huvudsak vara för alla medborgare i kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men man kunde ju ha styckat av och sålt fastigheterna. Då hade det kommit in pengar i kommunkassan. Nu blir det utgifter i stället.

   Radera
  2. Då kan man sälja istället för att förstöra.

   Radera
 7. Martin, du verkar ju ha en sund inställning och jag håller med dig i sak. Däremot undrar jag om det är rätt väg att t.ex. riva något för att åstadkomma detta. Varför river inte kommunen sina båtplatser (alla har inte båt), varför river kommunen inte sina fotbollsplaner (alla spelar inte fotboll). Det kanske t.o.m. finns kommuninvånare som inte gillar att titta på fotboll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå invändningen. I detta fall så är det ju själva uthyrningen till en privatperson som jag anser vara tungan på vågen. Ett litet sommarboende för en familj är svårt att omvandla till allmännytta, vilket däremot en fastighet utan byggnad är. Då blir den tillgänglig för allmänheten på ett helt annat sätt och kommunen kommer ur problemet med uthyrning till enskilda personer.

   Jämförelsen med fotbolssplaner och båtplatser är i sammanhanget både irrelevant och tämligen fånig, eller hur?

   Radera
  2. Jag vet inte om det är en så jättefånig liknelse, det var ju mer en utveckling av ditt tidigare resonemang. Personligen har försökt följa debatten om husen och när jag tar del av informationen hur ärendet skötts av kommunen blir jag mörkrädd! Är syftet att, som du skriver, nå fler kommuninvånare, är det ju konstigt att för ett hus görs en avstyckning, i ett annat ärende beslutas rivning. Området kring badplatsen är ju outnyttjat så där kan ju kommunen börja att bygga. Hade huset hyrts av ett bolag, hade kommunen troligtvis valt att sälja, likt Villa Lindesnäs (förvisso hyrde kommunen i sin tur fastigheten). Är det bara den svenska avundsjukan som motiverar rivningen?

   Radera
  3. Och där drogs "svundsjukekortet" igen.

   Det finns säker de som är avundsjuka på detta. Men sett från mitt perspektiv så handlar det inte om det.

   Hela hanteringen är bedrövlig från kommunalt håll, men inte i första hand från det perspektiv som hyresgästerna har. Uppenbarligen har inte kommunen kunnat hantera uthyrning till privatpersoner och lyckats göra det fritt från strider om avtal, ansvar för underhåll, hur husen ska få disponeras, vilka friheter hyresgästerna har, reglering och marknadsmässig hyra o s v. All denna felhantering visar ju med all tydlighet att kommunen inte kan hantera uthyrning till privatpersoner. Således är det mycket bra att man avslutar detta och bestämmer sig för att göra ett allmänt tillgängligt naturområde istället.

   Just tillgängligheten är det som jag anser vara viktigast. Med uthyrning till privatpersoner så blir inte dessa områden tillgängliga alls för allmänheten.

   Ibland måste man också riva för att skapa nytt. I andra lägen måste man stycka av och sälja och i vissa fall så kan man försöka bevara. Konservativa kulturivrare vill bevara allt, hyresgästerna vill inte ändra på något och så finns det en drös av människor som lierar sig med "nej till allt"-rörelsen som egentligen bara är ute efter att hålla vind i populistseglen.

   Uddevalla kommun behöver generellt riva ganska mycket, men det finns många konservativa Uddevallabor som motverkar detta, inte minst bland politiker...

   Radera
  4. Martin: Vad mer anser du att Uddevalla behöver riva? Staden är sönderriven redan nu.

   Radera
 8. Helt rätt. Det är inte vem som helst som får hyra, bara kompisars kompisar o.s.v.
  Hade det varit regelrätt kösystem för alla hade det varit en annan sak..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stopp, stopp nu yttrar du dig om någonting du inte har belägg för.
   Jag stod i kö i över 10 år innan jag fick hyra Ingarö. // Lisbeth

   Radera
  2. Du och ytterligare minst en hyresgäst är ju anställda i kommunen på just den förvaltningen som ansvarar för fastigheterna.

   Radera
  3. Helt rätt att jag fått jobb där 2015-05-01 men kontraktet skrev jag på 1994-01-01. Så återigen inget belägg för dessa påstående // Lisbeth

   Radera
  4. Förlåt mig, fick se att jag skrev fel 2016-05-01 skulle det vara.// Lisbeth

   Radera
  5. Vad du skriver om att bara kompisar och liknande fick hyra stämmer inte.Jag vet att min dotter stod i kö flera år för att få
   få hyra ett ruckel (vidiofilm finns på hur det sågut.Den människa
   som hyrde ut kommunens hus på den tiden hette Elle Ryberg en verkligen rejäl människa som gjorde allt för att försöka att räta till flera års försumming från kommunen som inte är ovanligt.Våran dotter med hjälp från oss som på den tiden bodde i ett annat land gjorde vad vi kunde även med eget kapital detta ruckel beboligt.uddevalla kommun och deras politiker som regerar nu borde skämmas.
   Sonja

   Radera
  6. Du som skriver här har ingen aning om hur detta gick till för över tjugo år sedan.Ingarö var vid den tiden ett ruckel..D (vidioffilm finns.Många arbetstimmar är nedlagda inte bara av en person.Men detta har gjorts med glädje för att vi visste att vi hade med ett speciellt område att göra.Vad det gäller hyran så är den heller inte så jäkla billig som t.e.x.Bohusläningen ville göra gällande.Vi kan bo där högst 3-4mån.per år.
   Så vi hoppas att ni som tycker att det är en Gräddtårta vi har hamnat i får gärna höra av sej om ni vill ha saklig informationom hur det verkligen förhåller sej.

   Radera
 9. Låt det vara kvar, är ju en oas för alla att promenera o vara i. Utegym finns ju redan ett vid Bjursjön.Finns ju annat att lägga pengarna på.Centrum tex ser bedrövligt ut skräpigt och gatorna lutar hit och dit. Hamnen avstängd för rasrisk. Tråkigt att se Uddevalla förfalla. Behöver bara åka till grannstäderna Thn och Vänersborg m.fl för att se skillnaden.
  "Uddevallabo"

  SvaraRadera
 10. Det är fruktansvärt att husen försvinner och det våra folkvalda politiketiker S,V och MP (helt ofattbart) står bakom detta beslut.Det kommer att bli en enda stor skövlad markyta som kommer att förstöra hela Bodele!

  SvaraRadera
 11. Hallå! Lite proportioner om man får be. Det är tre små sommarhus det gäller. Om man får välja mellan att rusta upp dem och hyra ut dem eller riva och däremd kunna utveckla Uddevallas populäraste (tror jag) promenadstråk och badområde så är valet enkelt: Riv! Jag har sett hur badgäster i samhällena i norra Bohuslän tar över och spärrar av långt utanför sina tomter. Nu slipper vi det på Bodele och det är bra. PS. Ni vet väl att man inte river alls på själva Gustavsberg?

  SvaraRadera
 12. Lustigt, tragiskt och framförallt fruktansvärt onödigt att detta ärende har valsat ända upp till kommunfullmäktige, så många timmar, så många människor som engagerat sig. Vad är det som händer? kan alla som yttrar sig om "fallfärdiga ruckel" "privatpersoner som gynnas"ta sig besväret att kolla upp fakta? eller är detta helt onödigt, för enligt politikerna som just nu har majoritet är detta inget som dom intresserar sig för! Det finns dokumenterat i oändliga rapporter, besiktningsprotokoll, förhandlingsprotokoll, bevis i det oändliga att detta ärende har gått helt fel. Man har helt enkelt bestämt sig för att "kan inte jag få bo i huset så skall ingen annan heller bo där" Riv hellre än bevara, att det kostar miljoner att riva (att riva Lilla Bodele, ett hus, kostade närmare 400 000 kr). Vad är det som stör att det bor människor i husen! har någon blivit hindrad av att komma åt området pga detta? Se hur det ser ut på den förslyade ödetomten efter att huset revs, ingen har någonsin varit där förutom en och annan som uträttar sina behov där bakom det höga slygräset. Kommunen har inte lagt ett öre av skattepengar hittills på husen förutom det som revs, hyresgästerna sköter om både trädgårdar, hus. Man kanske skulle vända på steken och säga: TACK för att ni sköter om husen, vi och alla turister som promenerar förbi tycker detta är en tillgång att se dessa hus, de tillför strandpromenaden dess karaktär. Och nu är det så att det finns ett hus som står tomt, vilken tillgång för alla uddevallabor! Varför tar man inte tag i detta, kan bli en "värmestuga" för de som vill sitta inne och dricka kaffe, någon förening kan driva verksamheten, eller någon annan driftig person, det finns säkert många som skulle kunna hitta en lösning på att bevara huset och därmed slipper kommunen slänga miljoner i sjön! Blir bara så arg när man stirrar rakt fram och inte lyssnar till vad både förnuft och medborgarna vill! Bevara Bodele!

  SvaraRadera