2015-11-03

Slutet för papperstidningen obehagligt nära

I den här församlingen satt jag nyligen på ett tvådagarsseminarium i Vänersborg. Det skulle egentligen inte alls handla om papperstidningens vara eller inte vara men föreläsaren ställde plötsligt frågan: -"Hur många av er läser dagligen en papperstidning, upp med handen?!" Behöver jag säga att vi alla räckte upp handen?

Då fortsatte han och sa att om han hade ställt samma fråga till en lika stor grupp ungdomar så hade ingen hand kommit upp!

Det triggade igång mina funderingar som jag inte har kunnat släppa. Det är ju bara att gå till sig själv och sin närmaste omgivning där praktiskt taget alla läser nyheterna på nätet, utom vår generation. Kanske är det så att om en generation så ges det inte ut några papperstidningar alls! Och vilka konsekvenser får det?

Tidningsbranschen står inför stora utmaningar. Ja till och med större utmaningar än jag hade förstått innan den här dagen i Vänersborg.  Hugaligen!!  //

11 kommentarer:

 1. Jag är 50 år och köpte min sista dagstidning för 11 år sedan. Största skälet till mitt val var att den sk. objektiva "journalistiken" hade försvunnit och övergått till opinionsbildning istället, ibland på gränsen till propaganda, allt för att hålla sig i mitten av den godkända åsiktskorridoren.

  Detta fenomen syns extra tydligt när man även läser utländsk media på nätet. Så jag är inte förvånad att tidningsbranschen har problem (eller som det numera heter på nyspråk: utmaning). Som kollektiv har de satt sig i denna sits HELT på egen hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fröken Höger och Farbror Blå2015-11-04 07:41

   Senaste året har det inte skrivits så mycket negativt om vad som händer i kommunen i Bohusläningen.
   Beror väl på vilken färg tidningen har men också kanske på den färglösa grå tråkiga majoriteten.
   =)

   Radera
 2. Mycket bra kommenterat!
  Journalister och redaktioner har bara sig själva att skylla.

  SvaraRadera
 3. Jag är väl den enda i Uddevalla som tycker Bohusläningen är OK! Bra eller dålig, inte har väl E-tidningar bättre nyheter att komma med? Jag och många över 80 år är fortfarande tidningsläsare och en stor grupp bland oss har varken dator eller telefon up to date!
  Maj-Britt 84 år som varit prenumerant sedan Kuriren lades ner

  SvaraRadera
 4. Ja man ska väl kunna tillgodose alla grupper i vårt samhälle. Alla är ju inte helt "uppdaterade" idag. Och vad det beträffar tidningen så ska det ju vara opartisk journalistik. Läser idag dagstidning men även nyheter på "nätet".

  SvaraRadera
 5. Jag har inget emot en papperstidning, men är den inte gratis så hittar jag hellre mina nyheter på annat håll. Tyvärr.

  Jag tycker att det är helt sanslöst att betala nästan 3000kr per år för Bohusläningen. Tidningen kan förvisso ha intressanta lokala inslag, men är i övrigt fylld med världsnyheter som det rapporteras om överallt samt Del 2, en fullkomligt kass del till 90% fylld med sport.

  SvaraRadera
 6. Ja jag håller med om del 2 i Bohusläningen. Där behövs det en "uppryckning".

  SvaraRadera
 7. Jag brukar fråga mina gymnasieelever om de läser tidningen på morgonen och kan konstatera att det gör i stort sett ingen. Kanske en eller två i en klass på 25 elever OM tidningen råkar ligga framme på frukostbordet. Själv har jag minskat tidningsläsandet och slutat prenumerera på GP då man har så mycket gemensamt material med Bohusläningen att det inte längre är motiverat att ha den. Så infinner sig förstås frågan hur länge jag kommer att ha Bohusläningen. Inte så länge till skulle jag tro.

  SvaraRadera
 8. Uddevallas bästa redaktion ligger i Gustafsberg. Tack Gunnar!

  SvaraRadera
 9. http://erixon.com/blogg/2015/11/svensk-media-en-asiktsbubbla/

  SvaraRadera
 10. Om nu papperstidningen tynar bort, så -måste- en tekniskt värdig ersättare framställas, dvs en e-tidningsläsare, med ett format på åtminstone A4 (lite väl litet, går större så är det fantastiskt). Precis som en e-boksläsare, dvs att bildskärmen -inte- är upplyst som en tv eller bildskärm, utan kräver omgivande ljus för att kunna läsas. Jag är ute efter läsbarheten och läsförståelsen! Det är inte lika lätt att ta till sig längre textmaterial på en bildskärm som på papper, och det är ju av största vikt! Går det att få fram denna lösning, så ser jag ingen anledning att fortsätta med papperstidningar.

  Björn

  SvaraRadera