2015-11-25

Efter 149 år upphör Uddevalla sjukhus som akutsjukhus

Idag är alltså dagen kommen då också ortopedakuten lämnar Uddevalla sjukhus och flyttar över till NÄL. Debatten har pågått i många år och den var en direkt anledning till att jag startade Uddevallabloggen den 21 april 2007. Sedan dess har åtskilliga artiklar handlat om NU-sjukvården och förutom mina egna och andra privatpersoners tyckanden så har läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal bidragit med synpunkter på vad som skulle komma att ske. Ja till och med chefer inom NU-sjukvården har anonymt bidragit.

Fagra löften har givits från politiskt håll men inte särskilt många har infriats. Och belackarna har i många stycken fått rätt. Det blev inte bättre ekonomi, det blev inte minskat antal jourlinjer och personalen har fortsatt att fly från NU-sjukvården.

Nu återstår att se om det utlovade Operationscentrum för planerad ortopedi och kirurgi kommer att byggas vid Uddevalla sjukhus. Om inte så är sveket fullständigt.

Om du vill läsa vad Uddevallabloggen skrivit i detta ämne så skriv NU-sjukvården i sökrutan uppe till höger är på sidan. Du kan också gå in på en annan av Uddevallabloggens sidor: "Ulf Greens powerpointbilder om NU-sjukvården". De är från hans föredrag om NU-sjukvården på Bohusläns museum 2011.  //

17 kommentarer:

 1. Undrar numera varför jag betalar skatt. Ingen polis, inget försvar och nu ingen sjukvård. Grattis!

  SvaraRadera
 2. Glad över att mamma slapp uppleva denna sista spik i förgörandet av akusjukhuset. Hon var socialdemokrat i hela sitt mycket långa liv. Ändå minns jag att hon i landstingsvalet 2006, tog en S-valsedel och gjorde ett kryss över hela sedeln. Hennes protest till partiet hon gett allt och alltid varit lojal mot.

  Eva Hillén Ahlström

  SvaraRadera
 3. Jag har ju sagt det förut, våra skattepengar räcker inte till allt...
  Fattar ingen vart åt det barkar???

  SvaraRadera
 4. Trollhättan vinner över Uddevalla i allt...

  SvaraRadera
 5. Undrar vart våra skattepengar går? Det är ju detta vi betalar skatt för att ha en bra och nära sjukvård. Poliser i vårt samhälle äldrevård och skola m.m. Skulle vara intressant att veta hur dessa skattepengar fördelas.

  SvaraRadera
 6. Och nästa steg blir väl som här i Falköping och Skara ,eftersom skattepengar inte räcker till så stänger man vårdcentralerna -Floby med 3600 registrerade är sedan 1 år utan vård och hänvisas till Falköping som pga personalbrist inte tar emot Flobybo -där man då hänvisa till 112 eller KSS .(samma som NÄL) bortsett från vårdfrågan har politiker skapad Sveriges största miljöbomb med alla biltransporter för patienten och personal .

  SvaraRadera
 7. Varför har vi inte råd med bra vård i Sverige?? Vart tar alla pengar vägen??

  SvaraRadera
 8. Skamligt! Kom ihåg det här vid nästa val.

  SvaraRadera
 9. David Jansson2015-11-26 18:43

  Varför har vi inte råd med sjukvård, tandvård, äldrevård, Polis, stöd till funktionshindrade, stöd till uteliggare. Var går pengarna? Varje månad kommer flyktingar av samma mängd som en medelstor svensk stad, går pengarna dit? De är ju dessa högutbildade flyktingar som ska betala våra pensioner. Eller har jag blivit lurad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har blivit grundlurad och verkar ha noll koll! Det 20-åriga trauma som omorganisationen av sjukvården i Västra Götaland har inneburit har ju inte ett dugg med dagens flyktingsituation att göra. Läs på bättre och du kan ju börja med vad jag skrivit om NU-sjukvården här på Uddevallabloggen.

   Radera
 10. David Jansson2015-11-26 20:26

  Berätta! Hur kan jag ha blivit "grundlurad" och samtidigt ha "noll koll"? Vad har jag "noll koll" på?
  Flyktingar? Jag sitter i tolksamtal varje dag med flyktingar. Jag jobbar med dagens flyktingsituation och lotsar människor vidare till sjukvård, socialtjänst, tandvård. "Noll koll"...shut the fuck up....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men som jag skrev. Du blandar ihop dagens flyktingkris med sjukvårdens omorganisation som alltså har pågått i 20 år. Det är två vitt skilda saker. Omorganisationen i sig har kostat oerhört mycket pengar. Pengar som kunde ha använts på ett bättre sätt och till annat.

   Radera
  2. Kostnaden för omorganisationen av sjukvården kommer inte i närheten av vad den här helt skenande flyktingfloden kostar, som sagt det kommer ett helt Västerås i år och enligt prognos ett till nästa år.
   Om nu migrationsverket vill ha 49 miljarder (49000000000) mer nästa år av våra skattepengar, vad gör dom då av med idag?
   Siffran 1 miljard om dagen hörs ibland, utan allt för stora protester från de som vet.
   365 miljarder, smaka på det, skulle förvåna mig mycket om sjukvårdens helt vansinniga omstrukturering kostat ens en fjärdedel av det på 20 år.

   Radera
 11. Det må vara så -att det är ett problem som började för 20 år (kanske ännu tidigare) och jag håller med att pengar kunde har används på bättre sätt -men faktum är för många politiker och deras byråkrater som kostar för mycket -och detta utan ansvar för sina handlingar och den gemensamma nämnaren är skattepengar som stå till förfogande - och tyvärr då kan man inte heller bortse från den nya situationen som på lång sikt gör det omöjligt att omfördelar skattepengar till vård -skola och kultursatsningar bland annat .

  SvaraRadera
 12. Mitt förslag skrota Västra Götaland Regionen. Skulle spara mycket pengar som istället kunde gå till vård o omsorg m.m.

  SvaraRadera
 13. Visst -håller med-men tänk hur många arbetslösa skulle det skapa ?(saknar ironi knappen)

  SvaraRadera
 14. Och därmed är det här kommentarsfältet stängt.

  SvaraRadera