2014-11-07

STJÄRNMATCHER, DYNAMITLOPP OCH BRASSESPARKAR - Ny bok av Gunnar Johansson

Gunnar Johansson arbetade i mer än 50 år som journalist i Uddevalla. Den här boken är en fristående fortsättning på hans bok Kuriren, Bohusläningen och jag. I tolv nya kapitel får vi följa idrottens och journalistikens utveckling från 1960-talet och framåt.

Stjärnmatcherna var namnet på fem fotbollsmatcher i Uddevalla, där en svältfödd publik fick se allsvenska topplag spela mot Bohusläns landskapslag, förstärkt med utlandsproffsen Örjan Persson och Janne Olsson och med förbundskaptenen Orvar Bergmark som trogen gäst år efter år.

Dynamitloppet hette en backtävling som i flera år samlade hela svenska eliten och lockade 10-12 000 åskådare till en bergknalle på Bohusläns regementes gamla övningsområde.

Proffsboxare från Bohuslän har det funnits flera. Både Ingemar Johansson och Bosse Högberg hade sina rötter i landskapet och strax bortom gränsen till Västergötland fanns Olle "Skoftebyn" Bengtsson i Trollhättan.

Här får läsaren veta sanningen om mannen i den bruna kostymen som följde Ingemars matcher från ringside. Här avslöjas vad Högberg gjorde bland ungdomsbrottslingarna på Gräskärr i Uddevalla samt hur det gick till när Skofteby-Bengtsson var nära att knocka Edwin Ahlqvist på ett hotellrum i London.

Vi får följa motocrossvärldsmästaren Håkan Anderssons karriär från cykelcross på ängarna i norra Uddevalla till VM-titeln i Finland 1973.

Vi får veta hur det gick till när Gunder Hägg och Arne Andersson besökte Uddevalla.

Vi möter lokala profiler från idrottens barndom som mångsysslaren Rolf Eriksson, långlöparen Gösta Hermansson och legendariske ledaren Oscar "på teatern" Andersson.

Vi får träffa orienterarna Ove Forsberg och Rune Borg och vara med om SM-tävlingar i Bohuslän.

Här finns även utblickar utanför landskapet. Vi får veta hur det känns att bli frånåkt av Sven-Åke Lundbäck i press-VM på skidor i Oslo och hur det vara att sova vägg i vägg med nyblivne världsmästaren Torgny Mogren efter femmilen i Falun.

Här avslöjas också hur det gick till när prins Bertil pinkade på isen, när Varg-Olle Nygren lättade på trycket i Dynamitbacken och när Sven Axbom fick en snaps för mycket, eller när rallymästaren Erik Carlsson "på taket" bjöd Bohusläningens sportchef Lennart Floodberg på en åktur han aldrig glömmer.

Och sist men inte minst: Nya detaljer om VM-matchen i Uddevalla mellan Brasilien och Österrike 1958 samt hur det gick för de brasilianska spelarna efter VM och vad de som ännu lever gör i dag.

Precis som med Gunnar Johanssons förra bok så garanterar jag en stund trevlig läsning i en bok med 180 bilder på 200 sidor och lika många dråpligheter och igenkännande episoder.

Intresserade köpare kan höra av sig till Gunnar på telefon 0522-105 99 eller via e-post till gujohans@telia.com . Gunnar säljer den för 210 kr och levereras inom Uddevalla och givetvis signerar Gunnar boken för den som så önskar.

För den som inte bor i Uddevalla går den att beställa på www.litenupplaga.se/1308 eller några av de stora boksajterna på nätet. Den går också att beställa via bokhandeln.

Mycket nöje!!  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar