2014-11-22

Be Agnetha Johansson om ursäkt, P4 Väst!

Agnetha Johansson omgiven av sin chef Martin Hollertz och undertecknad i januari 2013.

I måndags gick P 4 Väst ut med en i deras stycke sensationell nyhet i värsta Janne Josefsson-stil nämligen att en av kommunens tjänstemän struntat i kommunens upphandlingsregler och därtill anlitat närstående. Hela inslaget och mellansnacket under dagen var tendensiöst och andades att enhetschefen gjort sig skyldig till fiffel och båg, underförstått att hon utnyttjat sin ställning för egen vinning. Den kommuninvånare som har den minsta kunskap om vem som genom åren har lett arbetet med att sköta kommunens planteringar och gräsmattor fattade direkt att det var Agnetha man syftade på.

Tack och lov kom Bohusläningen i går med en balanserad uppföljning av radions nyhetssändning. Man har gått djupare in i vad problemen egentligen består av och det ger en helt annan bild.

Hennes chef fram till i somras då hon gick i pension, Martin Hollertz säger till Bohusläningen:

- Agnetha har fått bära hundhuvudet här för något som i grunden är en organisatorisk problematik. Personalbristen som fanns på upphandlingsavdelningen har gjort att enhetschefen inte fått den hjälp med upphandlingar som hon skulle ha fått.

Även Tekniska kontorets förvaltningschef Patrik Petré stöttar Agnetha och säger till Bohusläningen att han hoppas att hon skall känna att det finns många som tycker att hon gjort ett bra jobb under de 44 åren hon varit på kommunen.

P 4 Västs chef Peter Sundblad säger till Bohusläningen att kritiken som framförs mot radion inte stämmer. - Vi har försökt att komma i kontakt med henne men inte fått tag på henne.

I stället gjorde radion som man brukar göra för att skydda sig. I en avannons sa man att man sökt henne men inte fått tag i henne.

Jag kan förstå Agnetha att hon inte vill uttala sig på band till radion i det läget. Hon måste ha varit i ett chocktillstånd efter att ha hört de grova anklagelserna mot henne under dagen. Och när man vet att etermedia gärna klipper och klistrar i en sådan inspelning så är det förståeligt att man inte vill låta sig intervjuas. Man väljer helt enkelt sådant som är till fördel för sin egen sak.

Till Bohusläningen säger Sundblad nu att: - Grejen är inte hon utan kulturen in organisationen.

Tja, det är ju lätt att säga nu men den som lyssnade på radion i måndags fick inte alls den uppfattningen. Det var enhetschefen som hängdes ut. Inget sades om kulturen i organisationen.

I gårdagens Bohusläningen trädde hon fram och gav sina förklaringar till radions anklagelser och hennes chefer stöttar henne i allt väsentligt.

Sedan två år tillbaka har jag ett samarbete med Gatu- och parkavdelningen kring Gustafsberg och min kontaktperson har varit Agnetha. Jag har från min horisont kunnat se att hennes arbetsbelastning har varit mycket hög. I själva verket har jag dragit mig för att störa henne för mycket på grund av just det.

Jag känner också till svårigheterna för Tekniska kontoret att få upphandlingar gjorda genom kommunens upphandlingsavdelning.

Det är också talande att nu när hon har slutat har Tekniska kontoret anställt två personer för de arbetsuppgifter som låg på henne ensam. Och man har också anställt en egen upphandlare.

Nej P4 Väst! Ni har hängt ut en enskild tjänsteman utan att gå till botten med problematiken bakom.

Det minsta ni kan göra nu är att be henne om ursäkt!  //

6 kommentarer:

 1. Bra att någon försvarar henne. Jag tycker att hon oförskyllt fått stå ut med en massa kriitk.

  SvaraRadera
 2. Utan att veta något om denna "affär", så kan man ju som Uddevalla-bo konstatera, att planteringar, parker m.m. har varit mycket välskötta under många år. Detta skall naturligtvis Agnetha Johansson och hennes personal ha en stor eloge för. Ett stort tack!
  C-M Norrman

  SvaraRadera
 3. Allt som sänds i Sveriges Radion nu för tiden, tenderar just att vara tendentiöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som det är flera på den redaktionen som har Janne Josefsson som idol och försöker härma honom i hans sätt att jobba. Man kan bli ganska frustrerad när man hör deras "grävande journalistik" och "intervjuteknik".

   Radera
 4. Bra Gunnar! Jag instämmer. Hörde inte inslagen, men såg på Radio Västs hemsida att det var stationens mest omdömeslösa medarbetare som var ansvarig. Sundblad måste naturligtvis utåt försvara henne, men jag hoppas att hon internt får veta att hon åter gjort ett övertramp.
  Det är troligt att Agneta Andersson - liksom alla vi andra - ibland gjort misstag. Men framför allt har hon sett till att vi har en blomstrande stad med välskötta parker. Tack Agneta!

  SvaraRadera
 5. Och någon ursäkt fick hon aldrig!!

  SvaraRadera