2014-11-23

På mammas gata - Hallavägen

Foto Rune Andreasson

Ja det var här han man växte upp, på mammas gata Hallavägen 14. Det är huset längst ner på högra sidan och närmast Västgötavägen. Huset hade också adressen Västgötavägen 59.

Många barn var vi i efterkrigstiden. Jag var endabarnet men kände mig aldrig ensam då det kryllade av kompisar i varje hus. Det är framlidne Rune Andreasson, uppväxt på Humlevägen, som tagit bilden uppifrån Stora berget.

På andra sidan Västgötavägen ser man kasernstaketet. Ville man som barn in på kasernområdet fick man i allmänhet smita in. Oftast då borta vid Fossum där det var lätt att komma in. En gång blev vi arresterade av några vaktsoldater med skarpladdade vapen och inlåsta i finkan. Där blev vi förhörda av vaktchefen. Då var det inte mycket med en. Sedan ringde han till föräldrarna som fick komma och lösa ut oss. Jag kan säga att det dröjde ett tag innan man smet in på kasernområdet igen.

Vi bildade Halla IF och hyrde regementets gymnastiksal en timme varje lördag. För att kunna betala hyran sålde vi tidningar och samlade tidningar som vi sålde på skroten.

Det lockade att få vara innanför staketet och när det var dags att göra lumpen fick man vara där helt legalt. På den tiden var det inte ständig nattpermission utan i veckorna bodde jag på luckan och under helgerna i föräldrahemmet på Hallavägen 14. Efter lumpen stannade jag kvar i 26 år på regementet. Ja resten är historia.

På bilden ser vi soldathemmet som drevs av Svenska kyrkan. Soldathemsföreståndare var Knut Dahlström och sonen Bertil var en av mina bästa kompisar. Det var med honom jag var på Soldathemmet när Brasiliens VM-lag i fotboll gömde sig där för pressen. Man kände sig priviligerad.

Bertil försvann till Göteborg för studier medan jag blev kvar hemma på roten. Tyvärr gick Bertil bort 1973, endast 27 år gammal.

Soldathemmet var i praktiken ett av tre marketenterier på området. Markan och soldathemmet Libanon var de andra två.

Trots att både byggnadsnämnden i Uddevalla och Bohusläns museum vädjade till Försvarsmakten revs Soldathemmet 1979. Skälet var väl främst att Svenska kyrkan inte orkade driva det vidare. Knut Dahlström fyllde 70 år samma år.
2005 hade vi en återföreningsträff för alla som hade bott på Halla-Stenbacken. Och vad historier vi berättade. Ja, det var en riktigt lyckad dag och nu hör jag en del som säger att vi skall göra om det.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar